Η νόσος του μικρού θεού στην ΕΡΤ σε επιμέλεια Μαρίας Σφυρόερα

“Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα ακόμη και για όσους δεν διαβάζουν αστυνομικά, αφού μοιάζει μέσω της τεχνικής του να θέτει στο επίκεντρο τα ρευστά όρια όχι μόνο των λογοτεχνικών ειδών, αλλά και της μυθοπλασίας σε σχέση με την πραγματικότητα. Ίσως γι’ αυτό το στοιχείο του νερού να επιλέγεται ως κεντρικός άξονας της Τριλογίας, ως στοιχείο κάθαρσης, αλλά και ως στοιχείο ρευστότητας… Το βιβλίο, με αναφορές σε πραγματικά γεγονότα, μοιάζει τελικά με μια έκρηξη που απελευθερώνει έναν κόσμο σκοτεινό και λαμπερό ταυτόχρονα, στην καρδιά των Κυκλάδων, στην άκρη και ταυτόχρονα στο κέντρο της Ευρώπης, του πολιτισμού και των συμβόλων της.”

Η Μαρία Σφυρόερα επιμελείται ένα κείμενό μου με αφορμή τη Νόσο του μικρού θεού για την ΕΤΡ.

«Η νόσος του μικρού θεού», το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο αποτελεί το πρώτο μέρος της «Τριλογίας του βυθού». Η ιστορία πυροδοτείται όταν μια γυναίκα εντοπίζεται νεκρή στο σκάφος της στο νότιο άκρο της Πάρου και ο Χάρης Κόκκινος εμπλέκεται στην εξιχνίαση του εγκλήματος. Η Μεσόγειος, με τις ιδιαιτερότητές της, γίνεται ο υδάτινοςκαθρέφτης της Ευρώπης σε μια ιστορία που ξεκινάει από την καρδιά των Κυκλάδων και απλώνει τα δίχτυα της στην Ευρώπη.

Ο αναγνώστης παρακολουθώντας την εξέλιξη της έρευνας που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του με το σασπένς και την σφιχτή πλοκή της, έρχεται σε επαφή με την ανθρωπογεωγραφία της μικρής κοινωνίας του νησιού, το σκοτεινό παρελθόν της, κλειστά στόματα, παράξενα σουβενίρ και κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας, εστιάζοντας στην οικογένεια που αποτελεί το τέλειο εγκληματολογικό εργαστήριο και την αιώνια μάχη του έρωτα με τον θάνατο, καθρεφτίζοντας τελικά τον δικό του βυθό, εκεί που το φως μπλέκεται με το δικό του σκοτάδι. Η πλοκή και το βάθος των χαρακτήρων ξεκλειδώνουν το κοινωνικό σχόλιο, επιτρέποντας ταυτόχρονα την καταβύθιση στον ανθρώπινο ψυχισμό που συνιστά και το βάθος της ιστορίας.

Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα ακόμη και για όσους δεν διαβάζουν αστυνομικά, αφού μοιάζει μέσω της τεχνικής του να θέτει στο επίκεντρο τα ρευστά όρια όχι μόνο των λογοτεχνικών ειδών, αλλά και της μυθοπλασίας σε σχέση με την πραγματικότητα. Ίσως γι’ αυτό το στοιχείο του νερού να επιλέγεται ως κεντρικός άξονας της Τριλογίας, ως στοιχείο κάθαρσης, αλλά και ως στοιχείο ρευστότητας.

Ο Χάρης Κόκκινος είναι ο κεντρικός χαρακτήρας που επανέρχεται μετά την «Τριλογία της Αθήνας» σε έναν νέο κύκλο ιστοριών. Η αστυνομική λογοτεχνία, ή αυτό που για λόγους ευκολίας βαφτίζουμε ως αστυνομική λογοτεχνία, έφερε πράγματι στο προσκήνιο την χάραξη πλοκής γύρω από το ίδιο κέντρο σε πολλαπλές ιστορίες και μάλιστα με εμβληματικούς χαρακτήρες που συχνά αυτονομούνται και ξεπερνούν τα ίδια τα όρια των ιστοριών ή ακόμη και των δημιουργών τους. Αυτή η τάση στις μέρες μας γενικεύεται με τις αστυνομικές σειρές που λειτουργούν περισσότερο από ποτέ υπνωτιστικά, σε έναν αέναο πολλαπλασιασμό παράλληλων πλοκών, επινοώντας έναν νέο ρυθμό στην αφήγηση, πολύπλοκες διασυνδέσεις, βαθμιαία ανάπτυξη του ψυχολογικού βάθους και της πολυπλοκότητας των χαρακτήρων και μια διαρκή εκκρεμότητα εκεί που θα περίμενε κανείς στο παρελθόν μια σαρωτική κάθαρση. Η αφήγηση φαίνεται να εστιάζει σε αυτό, προτείνοντας ότι χρειάζεται να εμβαθύνουμε στα χαρακτηριστικά που επιβάλλει η ίδια η πολυπλοκότητα της εποχής μας, μιας εποχής που δεν πιστεύει πια στην οριστική κάθαρση και στην ανάγκη μας να επινοήσουμε άγκυρες στο χάος που επιβάλλει αυτή η συνειδητοποίηση. Ο Χάρης Κόκκινος είναι μια τέτοια άγκυρα κι ένας άξονας μελέτης των αφηγηματικών δυνατοτήτων και τους περιορισμών που επιβάλλει το σχήμα που θέλει τον ίδιο χαρακτήρα να επανέρχεται σε πολλές αφηγήσεις. Η οικονομία και το βάθος που θα φωτίζεται κάθε φορά είναι ένα επιπλέον μυστήριο, παράλληλο με τα μυστήρια που λύνονται σε κάθε ιστορία, μια επιπλέον πρόκληση. Ίσως κάποιοι το θεωρήσουν επιπόλαια ως ευκολία, στην πραγματικότητα πρόκειται για δυσκολία, ένα επιπλέον εμπόδιο και όσο αυτό το εμπόδιο λειτουργεί ως τμήμα ενός ουσιώδους προβληματισμού, ο χαρακτήρας θα επανέρχεται φωτίζοντας κι άλλες πλευρές του.

Το βιβλίο, με αναφορές σε πραγματικά γεγονότα, μοιάζει τελικά με μια έκρηξη που απελευθερώνει έναν κόσμο σκοτεινό και λαμπερό ταυτόχρονα, στην καρδιά των Κυκλάδων, στην άκρη και ταυτόχρονα στο κέντρο της Ευρώπης, του πολιτισμού και των συμβόλων της.

Ευτυχία Γιαννάκη

Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της Ευτυχίας Γιαννάκη με τίτλο Η νόσος του μικρού θεού κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος (σελ.: 488, τιμή: €16,60).

Σχεδιασμός εξωφύλλου: The Brood

Ο ΤΥΠΟΣ ΕΓΡΑΨΕ:

«…Η Ευτυχία Γιαννάκη έχει κατακτήσει μια θέση στην Ιστορία της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας με το σπαθί της… ή μάλλον με το μαχαίρι των θυτών της».
Γιώργος Περαντωνάκης, Book Press

«Η Γιαννάκη και η γραφή της ωριμάζουν μαζί με τους ήρωές της και τα πάθη τους».
Don’t Ever Read Me

«…Αναμφισβήτητα, η Ευτυχία Γιαννάκη έχει στυλ και με το δικό της έργο μάς υπενθυμίζει ότι η ελληνική σκηνή των αστυνομικών μυθιστορημάτων αποκτά βάθος και πολυμορφία».
Νίκος Βατόπουλος, Καθημερινή

«…Η Ευτυχία Γιαννάκη που αρέσκεται στους ειρωνικά σκοτεινούς τίτλους αποδεικνύει ότι επαξίως επαινέθηκε για την ψυχαναλυτική δύναμη των ηρώων. Για την οξυδερκή περιγραφή της πόλης και των ανθρώπων της… Αλλά πάνω απ’ όλα μας δίνει έναν καθ’ όλα ευάλωτο και ευαίσθητο αστυνόμο Κόκκινο να αποδεικνύει διαρκώς πως η ανέκφραστη αγάπη είναι σχεδόν έγκλημα… Εξαιρετικό δείγμα αστυνομικής γραφής».
Ελένη Γκίκα, Φιλελεύθερος

«Η συγγραφική δύναμη της Γιαννάκη φαίνεται στη διείσδυση στην ψυχολογία των ανθρώπων… Οι Αλκυονίδες μέρες είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που γράφτηκαν για την κρίση».
Βασίλης Βασιλικός, Εφημερίδα Νέα Σελίδα

Η Ευτυχία Γιαννάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε πληροφορική, μουσική τεχνολογία και επικοινωνία και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει εκδώσει, με ψευδώνυμο, το μυθιστόρημα με τον τίτλο Χάρντκορ (Ωκεανίδα, 2000) που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Σπούδασε πληροφορική, μουσική τεχνολογία και επικοινωνία και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Από τις Εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί η σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων «Η Τριλογία της Αθήνας»Στο πίσω κάθισμα (2016), Αλκυονίδες μέρες (2017), Πόλη στο φως (2018) και η σειρά παιδικού μυστηρίου Πιτσιμπουίνοι: Τα πρώτα μου μυστήρια.
Περισσότερα για τη συγγραφέα μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε στην προσωπική της ιστοσελίδα: www.giannaki.com

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2023