Εφημερίδα Συντακτών: Το βιβλίο της Ευτυχίας Γιαννάκη στο Ηράκλειο

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου το απόγευμα, στο βιβλιοπωλείο «Αναλόγιο», η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Ευτυχία Γιαννάκη, θα μιλήσει για το μυθιστόρημα της «Στο πίσω κάθισμα», το οποίο εκδόθηκε φέτος το καλοκαίρι, καθώς και για την  εμπειρία της γραφής και την.αστυνομική λογοτεχνία γενικότερα.

Το βιβλίο «Στο πίσω κάθισμα», είναι ένα από τα καλύτερα φετινά ελληνικά μυθιστορήματα, ένα βιβλίο που προκάλεσε αίσθηση. Η Ευτυχία Γιαννάκη χρησιμοποιώντας σαν μέσο το αστυνομικό μυθιστόρημα διαπερνά την ελληνική κοινωνία και μας παρουσιάζει υπαρκτές, αλλά αθέατες, πλευρές της.

Η ιστορία σε πρώτη ανάγνωση είναι απλή: Ένας σκηνοθέτης βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στο υπόγειο του Θεάτρου Πλάκας. Ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος και οι συνεργάτες του θα κληθούν να διαλευκάνουν μια υπόθεση που αναμένεται να απασχολήσει την κοινή γνώμη. Σύντομα θα αντιληφθούν ότι θα χρειαστεί να αναζητήσουν τα αίτια της δολοφονίας στο σκοτεινό παρελθόν του σκηνοθέτη, ξετυλίγοντας ένα κουβάρι κοινών μυστικών, συγκάλυψης και βίας στην καρδιά της σημερινής Αθήνας.

Η Γιαννάκη πυκνώνει την πλοκή τοποθετώντας μια δεύτερη ιστορία μέσα στην πρώτη, αφού ο γιος του 45χρονου αστυνομικού, συλλαμβάνεται με κατηγορίες που θα τον αναγκάσουν να βουτήξει στο δικό του οικογενειακό παρελθόν. Η πίεση του χρόνου και τα σφραγισμένα στόματα θα αποδείξουν ότι τα πράγματα δεν είναι ποτέ απλά για όσους βρέθηκαν στο πίσω κάθισμα. Ο Κόκκινος έχει τώρα δύο ιστορίες να διαλευκάνει. Η μια τον πιέζει υπηρεσιακά, η άλλη τον διαλύει προσωπικά. Το παρελθόν ενώνει τις δύο ιστορίες, αλήθεια και πόσες άλλες,  μέσα στο χάος μιας πόλης χτισμένης από μυστικά.

eytixia-giannaki3

Το αστυνομικό μυθιστόρημα κερδίζει συνεχώς έδαφος στην ελληνική πεζογραφική παραγωγή. Είναι σαφές πως η τάση αυτή δεν θα υποχωρήσει όσο το βιβλιόφιλο κοινό ακολουθεί πιστά το είδος. Κάποιοι μιλούν για μόδα. Συνήθως αυτές οι απόψεις δημιουργούνται όταν μια νέα -ή παλιότερη- τάση κακοπαθεί από τις σωρηδόν μιμήσεις που στερούνται έμπνευσης. Πιθανόν, μια αξιόλογη προσπάθεια να χαθεί μέσα στο σωρό. Όμως εδώ έχουμε κάτι νέο.

Το μυθιστόρημα «Στο πίσω κάθισμα» της Ευτυχίας Γιαννάκη είναι πάνω απ’ όλα λογοτεχνία. Η ιστορία. είναι προσεγμένη, αποδίδει το κλίμα της εποχής, των χώρων, σέβεται τους χαρακτήρες, υπηρετεί το σκοπό της χωρίς να το φωνάζει. Η γλώσσα πίσω από την ιστορία είναι δουλεμένη και χτίζεται χωρίς ακροβασίες και λεκτικά εφέ. Το κείμενο αποπνέει μια αυτοπεποίθηση ώριμου συγγραφέα. Φαίνεται πως η Γιαννάκη δεν βιάζεται και αυτό είναι καλό και για τις ιστορίες της –όσες ακολουθήσουν – και για μας τους αναγνώστες.

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα,  η Ευτυχία Γιαννάκη θα είναι μαζί μας στο «Αναλόγιο». Θα μιλήσουμε για το βιβλίο της, για την αστυνομική λογοτεχνία και για την εμπειρία της γραφής. Θα μας την παρουσιάσει ένας συγγραφέας που έχει υπηρετήσει το είδος, ο Λευτέρης Γιαννακουδάκης.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα μας διαβάσει ο ηθοποιός Νικολής Αβραμάκης ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τους φίλους που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους.

Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/sto-piso-kathisma-vivlio-tis-eytyhias-giannaki-sto-irakleio

Poster_Kriti_Giannaki-700x994

 

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2022