iefimerida: 5 γνωστοί βιβλιοφάγοι μοιράζονται μαζί μας τα βιβλία που θα διαβάσουν στις διακοπές

Επιμέλεια: Μάνος Λειβαδάρος

Συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας και παιδικών βιβλίων, η Ευτυχία Γιαννάκη έχει καθιερώσει στη noir ελληνική σκηνή τον δικό της Μαιγκρέ, τον περίφημο αστυνόμο Κόκκινο, εξερευνώντας (απολαυστικής πλοκής και δράσης) εγκλήματα στην Ελλάδα του σήμερα. Το νέο της μυθιστόρημα «Οι ναυαγοί του Αυγούστου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Ποια βιβλία θα πάρετε μαζί σας φέτος στις διακοπές και γιατί τα επιλέξατε; 

Αν ο χειμώνας ανήκει στους κλασικούς και στα μεγάλα έργα, το καλοκαίρι ανήκει σε αγαπημένους σύγχρονους συγγραφείς που παρακολουθώ το έργο τους σε βάθος χρόνου και σε αστυνομικά της τρέχουσας εκδοτικής παραγωγής από διάφορες χώρες, κάνοντας έναν μικρό γύρο του κόσμου. Φέτος, λοιπόν, τρύπωσαν στον σάκο των διακοπών μου γύρω στους δεκαπέντε συγγραφείς.

Ο αγαπημένος Τζόναθαν Φράνζεν (ΗΠΑ) με τα «Σταυροδρόμια», στήνει μια ανθρώπινη μπαλζακική κωμωδία. Μια συμφωνία με τον διάβολο σε ένα σταυροδρόμι είναι μια ουσιαστική έννοια του τίτλου του μυθιστορήματος που παρακολουθεί μια εξαμελή οικογένεια. Ο Φράνζεν βουτάει υπέροχα στις ζωές των χαρακτήρων του, ρίχνει τον φακό στη μυστική ζωή τους που φωτίζει την ενοχή, τον φόβο, τα πάθη και την τρέλα τους, αλλά σκύβει πάντα πάνω τους με τρυφερότητα.

Ο Μισέλ Ουελμπέκ (Γαλλία) με την «Εκμηδένιση», ακολουθώντας ομοίως τα χνάρια του Μπαλζάκ στήνει μια κυκλική αφήγηση με τους ήρωές του να βιώνουν διαφορετικά ο καθένας την μάχη του με το αναπόφευκτο γεγονός του θανάτου. Διεισδυτική τοιχογραφία της γαλλικής κοινωνίας, μεγάλο κοινωνικό ψυχογράφημα, φιλοσοφικός στοχασμός και αναζήτηση νοήματος, όλα παντρεύονται σε μια αφήγηση από την οποία λείπουν οι εξάρσεις που υπήρχαν σε έργα του που έχουν προηγηθεί, με μια πιο εσωτερική στόχευση.

Ο Χαβιέρ Θέρκας (Ισπανία) με την «Τέρρα Άλτα», ξεχωρίζει για έργα που θολώνουν τα όρια ανάμεσα στην ιστορία και τη μυθοπλασία. Ο ισπανικός εμφύλιος επανέρχεται στα έργα του, καθώς εκεί πηγάζει η ρίζα των βασικών τραυμάτων της σύγχρονης ισπανικής κοινωνίας, όμως στο τελευταίο του έργο δοκιμάζεται για πρώτη φορά στο αστυνομικό μυθιστόρημα με ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Ο Έιντριαν ΜακΚίντι (Ιρλανδία) με «Τα Σκυλιά της βροχής», το πέμπτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Σον Ντάφι, σκιαγραφεί ένα από τα πιο ανατριχιαστικά σκάνδαλα των τελευταίων 40 χρόνων στη Βρετανία, με πτυχές του που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να έρχονται στην επιφάνεια. Επιπλέον το συγκεκριμένο έργο βραβεύτηκε με το Edgar καλύτερου πρωτότυπου μυθιστορήματος.

Σε αυτά θα πρόσθετα «Τη διαφάνεια του χρόνου» του Λεονάρδο Παδούρα (Κούβα), τη «Μητρόπολη» του Φίλιπ Κερ (Γερμανία), τις «Τρεις» του Μισανί Ντρορ (Ισραήλ), «Το Αίνιγμα του δωματίου 622» του Ζοέλ Ντικέρ (Ελβετία), «Το Νησί» του Ράγκναρ Γιόνασον (Ιρλανδία), «Το Σπίτι των φωνών» του Ντανάτο Καρίζι (Ιταλία), τον «Πάγο» του Καρύλ Φερέ (Γαλλία) μαζί με κάποια έργα της Χάισμιθ, του Ιντρίντασον, του Paco Ignacio Taibo II και του Σιμενόν. Ένας μικρός γύρος του κόσμου σε 30 μέρες.

Συνήθως παίρνετε μαζί σας όσα βιβλία προλαβαίνετε (ρεαλιστικά) να διαβάσετε ή παίρνετε μαζί σας μια κινητή μικρή βιβλιοθήκη; 

Παίρνω πάντα περισσότερα γνωρίζοντας ότι με κάποια δεν θα καταφέρω να συγχρονιστώ και θα επιλέξω να τα διαβάσω αργότερα, σε μια άλλη συνθήκη. Για ασφάλεια υπάρχει στον σάκο μου και το kindle reader, ειδικά αν βρίσκομαι σε κάποιο απομονωμένο νησί χωρίς βιβλιοπωλείο, όπου μπορεί να θελήσω να κατεβάσω σε ηλεκτρονική μορφή κάποιο βιβλίο.

Πώς, πού και τι ώρα συνήθως σας αρέσει να διαβάζετε το καλοκαίρι; 

Όταν ξυπνάω και την ώρα που παίρνω πρωινό, κατά προτίμηση σε κάποιο σημείο με ησυχία και ωραία θέα, ένα μπαλκόνι, ας πούμε. Κάποιες φορές στην παραλία, αλλά όχι πάντα. Και σίγουρα αργά το βράδυ πριν να κοιμηθώ.

Υπάρχουν κάποια μέρη/προορισμοί που έχετε συνδέσει στο μυαλό σας με κάποιο βιβλίο και γιατί; 

Τα βιβλία είναι ξεχωριστοί τόποι για εμένα. Δεν τα συνδέω με τα ταξίδια μου ή με συγκεκριμένα μέρη. Ή αν το κάνω ίσως, το κάνω βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα αποκτούν το δικό τους πεδίο που είναι πέρα και έξω από τον χρόνο και την καθημερινότητα. Μετατρέπονται σε ένα άχρονο σύμπαν όπου όλα φέρνουν σβούρες κυκλικά μέσα μου.

Διαβάστε όλες τις επιλογές εδώ >> 5 γνωστοί βιβλιοφάγοι μοιράζονται μαζί μας τα βιβλία που θα διαβάσουν στις διακοπές -71 προτάσεις για έμπνευση – iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2023