Τα τρία μονόπρακτα έργα που διακρίθηκαν στο πεντάμηνο Εργαστήριο Νέων Θεατρικών Συγγραφέων ανεβαίνουν στο σανίδι.
Τα τρία μονόπρακτα έργα που διακρίθηκαν στο πεντάμηνο Εργαστήριο Νέων Θεατρικών Συγγραφέων που ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα παρουσιαστούν στις 13, 14, 17 και 18 Ιουλίου στη σκηνή του -2.
Ο λόγος για το «Φλικ Φλοκ» της Αγγελικής Παρδαλίδου, τη «Βόλτα στη Λιακάδα» του Pepe Abas και «Τα Θηλαστικά» της Ευτυχίας Γιαννάκη.
Το συγγραφικό θεατρικό training των συμμετεχόντων ανέλαβαν οι συγγραφείς Ελένη Ζιώγα, Βασίλης Κατσικονούρης, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης και ο Εισηγητής και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου, συγγραφέας Ηρακλής Λογοθέτης, οι οποίοι επέλεξαν, μαζί με τη θεατρολόγο, σκηνοθέτιδα και Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του ΙΜΚ, Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου, τα τρία έργα που παρουσιάζονται στη σκηνή.
O εισηγητής- υπεύθυνος του ΕΝΘΕΣΥ, Ηρακλής Λογοθέτης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ΕΝΘΕΣΥ σχεδιάστηκε για να ανταποκριθεί στην πάγια ανάγκη του ελληνικού θεάτρου για νέους συγγραφείς, καινούργια έργα, φρέσκιες ιδέες. Στη διδακτική μας φιλοσοφία δεσπόζει η πολυμέρεια των απόψεων, η ιδεολογική ανεξιθρησκεία και η συνθετική διαθεσιμότητα.
Έτσι, αντί να επαναλαμβάνουμε στερεότυπες απαντήσεις, ανοίγουμε τη βεντάλια των ερωτήσεων, καλλιεργούμε την ιδιαιτερότητα, ποντάρουμε στην αμφιβολία και τη δημιουργική της βάσανο.
Αποβλέπουμε στο μέλλον και κρατάμε την αυλαία του ανοιχτή για την επόμενη παράσταση.»
Ο Βασίλης Κατσικονούρης προσθέτει: «….άνοιξα στους μαθητές μου το προσωπικό μου εργαστήρι να δουν και να καταλάβουν πώς γράφω αυτά τα έργα, τι μου συμβαίνει στην πορεία γραφής ενός έργου και πώς εντοπίζω και διαχειρίζομαι τα προβλήματα που προκύπτουν σε αυτή την πορεία. Προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιο πρακτικός, πραγματικά σαν ένας τεχνίτης που δείχνει τη δική του πρακτική και τις εμπειρίες. Αποκόμισα το αίσθημα ότι αυτή η προσέγγισή μου στάθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη στους μαθητές.»
Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης αναφέρει: «Στόχος μου ήταν μια πρώτη ψηλάφηση των βασικών ζητημάτων στο θεατρικό γράψιμο, όπως η σύλληψη, διαμόρφωση και εμπλουτισμός της αρχικής ιδέας του έργου, το πλάσιμο των χαρακτήρων, ο θεατρικός λόγος, η οικονομία στην παροχή των πληροφοριών κατά την ανέλιξη της πλοκής. Ακόμα, προσπάθησα να δώσω μερικές πρακτικές συμβουλές για την περίπτωση που κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με το γνωστό (και αναμενόμενο) πρόβλημα μιας συγγραφικής εμπλοκής, εκεί όπου το κάρο κολλάει στη λάσπη και ο συγγραφέας – ιδίως μάλιστα ο αρχάριος – είναι έτοιμος να τα παρατήσει.»
Τέλος η Ελένη Ζιώγα σημειώνει: «Ο θεατρικός συγγραφέας, πριν ξεκινήσει να γράφει δεν έχει μπροστά του μονάχα τoν τρόμο της κενής σελίδας, αλλά και μια ολόκληρη σκηνή θεάτρου που χάσκει άδεια απέναντί του έτοιμη να τον καταπιεί. Αν σ’ αρέσει να γράφεις θέατρο και θες να μην υποφέρεις πολύ στη ζωή σου, όλο το κόλπο είναι να πάρεις τον αέρα και των δύο: και της άδειας σελίδας και της άδειας σκηνής. Και να μάθεις να τους επιβάλλεσαι για να μη σε τρομάζουν. Αυτό ακριβώς μαθαίνουμε στους σπουδαστές μας στο σεμινάριο του ΕΝΘΕΣΥ.»
Μαζί με την παράσταση των έργων θα παρουσιαστεί, επίσης, και η έκδοσή τους σε δύο τόμους, ελληνικά και αγγλικά, από τις Εκδόσεις Σεναριογράφων Ελλάδας.
Η συγγραφέας του έργου «Τα θηλαστικά», Ευτυχία Γιαννάκη, σημειώνει: «Τα Θηλαστικά είναι μια σύγχρονη μαύρη κωμωδία, ένας καθρέφτης της πόλης σε αποσύνθεση. Δύο ζευγάρια δοκιμάζουν τα όρια της λογικής τους βαδίζοντας στο τεντωμένο σκοινί της σχέσης τους με τον κόσμο, ανατρέπουν τις βεβαιότητές τους, σπάνε τις δικλείδες ασφαλείας τους και οδηγούνται σε μια αιματηρή μάχη. Σε αυτή τη μοιραία σύγκρουση θα αποδειχθεί ότι κανείς δεν είναι αθώος.
Το σύντομο αυτό μονόπρακτο προέκυψε από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ΕΝΘΕΣΥ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και είναι βέβαιο ότι δεν θα υπήρχε αν δεν είχε προηγηθεί η συστηματική συνεργασία με τους εισηγητές και τους λοιπούς συμμετέχοντες στο Εργαστήριο».
Ο Pepe Abas συγγραφέας του «Βόλτα στη Λιακάδα» σημειώνει: «Το ΙΜΚ κράτησε την υπόσχεσή του και διοργάνωσε με επιτυχία ένα Εργαστήρι Νέων Θεατρικών Συγγραφέων. Κι η επιτυχία αυτή δεν έγκειται τόσο στην εμπειρία και τις γνώσεις που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες δουλεύοντας, αλληλεπιδρώντας, ανταλλάσσοντας ιδέες και προβληματισμούς, ούτε στις σχέσεις στοργής και αλληλοεκτίμησης που αναπτύχθηκαν μεταξύ «διδασκόντων» και «διδασκόμενων» κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, ούτε καν στην ίδια την παραγωγή θεατρικού έργου, όσο, κυρίως, στο γεγονός πως δόθηκε η δυνατότητα σε «νέους» συγγραφείς να δοκιμάσουν τη δύναμη της πένας τους αντιμέτωποι με τον τρομερότερο των αντιπάλων· τον εχθρό μέσα τους. Από μια τέτοια μάχη, λοιπόν, προέκυψε και η «Βόλτα στη Λιακάδα», ένα μονόπρακτο που «φωτίζει» αυτόν τον εσώτερο εχθρό, αλλά δεν ξεχνά και τον Μεγάλο Πόλεμο που διεξάγεται ερήμην μας, μα ταυτόχρονα εν γνώσει μας».
Η Αγγελική Παρδαλίδου (συγγραφέας του ΦΛΙΚ ΦΛΟΚ) σημειώνει: «Πρωινό του Ιουνίου. Χτυπάει το τηλέφωνο. Η Κατερίνα Αγγελιδάκη μου ανακοινώνει ότι η Ρούλα Πατεράκη θα σκηνοθετήσει το έργο Φλικ Φλοκ. Πόσο η ζωή ξεπερνά τη φαντασία όταν εσύ απλώς ήθελες να παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο θεατρικής συγγραφής, με εξαιρετικούς συντελεστές; Πόσο μεγάλο δώρο είναι να βλέπεις τους χαρακτήρες που έπλασες να παίρνουν ζωή. Ευλογημένος ο θεατρικός συγγραφέας που βλέπει τα έργα του επί σκηνής. Στην πρώτη συνάντησή μας στο εργαστήριο έπρεπε να πούμε κάτι για τον εαυτό μας. Είπα «δε θα ήθελα να είμαι πουθενά αλλού τώρα». Και ήταν αλήθεια, μια αλήθεια που οδήγησε σε μια ανεκτίμητη γνώση, σε μια πολύτιμη συνάντηση με ανθρώπους που αγαπούν να γράφουν, με εισηγητές μοναδικούς, σε μια συγκυρία άρτια. Σε αυτό το περιβάλλον γεννήθηκε το Φλικ Φλοκ, εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα , φιλτραρισμένα από το πέπλο της μυθοπλασίας. Ένα ζευγάρι, ένα “μαζί” , που παλεύει να νικήσει το “χώρια” σε μια εποχή που κάθε σημείο αναφοράς έχει χαθεί, στο σήμερα. Ένα παιχνίδι ευχών το Φλικ Φλοκ. Όταν κερδίσει το “μαζί”, η ευχή πραγματοποιείται. Τόσο απλά».
Αρωγοί στην προσπάθεια να ζωντανέψουν στη σκηνή τα έργα των νέων συγγραφέων είναι οι σκηνοθέτες Ρούλα Πατεράκη, Σοφία Παλάντζα και Γιώργος Λύρας, μαζί με τους ηθοποιούς τους.
Ο Γιώργος Λύρας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το ΕΝΘΕΣΥ δημιουργήθηκε για να προωθήσει και να ενισχύσει την ελληνική δραματουργία. Η πρόσκληση να σταθώ συνοδοιπόρος σ αυτή τη διαδρομή είναι μεγάλη χαρά για μένα . Το κείμενο της Ευτυχίας Γιαννάκη πάνω στο οποίο εργαστήκαμε με γέμισε δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον της εγχώριας παραγωγής . Για τις τεχνικές του αρετές και την δραματουργική του πρωτοτυπία . Εύχομαι σε όλους όσους συμμετείχαν καλή και καρποφόρα διαδρομή».
Σκοπός του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και του Εργαστηρίου, με την αμέριστη υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζα, δεν είναι μόνο να δοθούν βραβεία και απλώς να ανέβουν στη σκηνή νέα θεατρικά έργα. Σκοπός είναι να φέρει σε επαφή το καλλιτεχνικό έργο νέων ανθρώπων με το κοινό, έτσι ώστε οι συγγραφείς να θερμομετρήσουν την δημόσια απόκριση των έργων τους και να δώσει την ευκαιρία ακόμα μεγαλύτερης εμβάθυνσης στη διαδικασία «από το χαρτί στη σκηνή» με τη βοήθεια των σκηνοθετών, σε συνθήκες ολοκληρωμένης παράστασης.
Σκοπός, επίσης, είναι η δίγλωσση (ελληνικά – αγγλικά) έκδοση των έργων και η προώθησή τους στον καλλιτεχνικό κόσμο καθώς και η γνωριμία τους με την αγορά του βιβλίου.
Τα τρία μονόπρακτα διάρκειας 40-45’ παρουσιάζονται το ένα μετά το άλλο σε μία παράσταση, με την εξής σειρά:
Ταυτότητα παραστάσεων – 4 μέρες
«Φλικ Φλοκ»
Συγγραφέας: Αγγελική Παρδαλίδου
Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέξης Διαμαντής, Ευανθία Κουρμούλη
«Βόλτα στη Λιακάδα»
Συγγραφέας: Pepe Abas
Σκηνοθεσία: Σοφία Παλάντζα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Νικήτας Αναστόπουλος, Λευτέρης Καταχανάς
«Τα Θηλαστικά»
Συγγραφέας: Ευτυχία Γιαννάκη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας
Παίζουν οι ηθοποιοί: Άρτεμις Γρύμπλα, Γιώργος Δεπάστας, Χριστιάννα Μαντζουράνη, Άλκης Μπακογιάννης
Γεωργία Οικονόμου
Info
13 Ιουλίου 2017
ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
Τηλ.: 210-3418550
και 14, 17, 18 Ιουλίου 2017 ώρα 20:30 στο -2. Είσοδος ελεύθερη