Αυτός που κοιτάς σε κοιτάζει

Πήγαμε να φάμε σε ένα εστιατόριο που μας είπαν ότι ο μάγειρας είχε καταδικαστεί σε ισόβια και ότι είχε περάσει είκοσι χρόνια στη φυλακή. Δεν καταφέραμε να μάθουμε ποιο ήταν το αδίκημά του.

Η κουζίνα ήταν ανοιχτή και κάθε τόσο κρυφοκοιτάζαμε τις κινήσεις του. Δεν είχαμε βρεθεί ποτέ τόσο κοντά σε κάποιον ισοβίτη και τον παρατηρούσαμε σαν παράξενο ζώο. Ήταν πιο αδύνατος και μυώδης από ότι είναι συνήθως οι μάγειρες, το κρανίο του ήταν ξυρισμένο και δεν φορούσε καπέλο, στο αριστερό του χέρι είχε ένα τατουάζ που δεν διακρινόταν πολύ καλά, οι κινήσεις του ήταν ακριβείς και φαινόταν ήρεμος παρόλο που είχε πολλές παραγγελίες. Κάθε τόσο σκούπιζε τον ιδρώτα στο μέτωπό του με μια πετσέτα που κρεμόταν στην ποδιά του.

Κάποια στιγμή γύρισε και μας κοίταξε. Είμαι σίγουρος ότι όλοι φοβηθήκαμε παρόλο που δεν είπαμε τίποτα. Παραγγείλαμε τρεις μερίδες κόκορα αλανιάρη με χυλοπίτες. Ένας από μας έσκυψε στο τραπέζι και ψιθύρισε αστειευόμενος ότι ο μάγειρας κυνήγησε και έσφαξε τον κόκορα στους αγρούς με τα χεράκια του. Ένας άλλος είπε ότι ο κόκκορας ήταν θύμα κοκορομαχιών που έστηνε ο μάγειρας. Κι ένας τρίτος είπε, σκάστε μας κοιτάζει.

Μείναμε δυο ώρες στο εστιατόριο και κουβεντιάσαμε αρκετά για κοκορομαχίες, αποκεφαλισμένα κοτόπουλα και άλλους βασανισμούς ζώων με μεγάλη ευχαρίστηση. Όταν αραίωσε ο κόσμος, ο μάγειρας βγήκε έξω να κάνει ένα τσιγάρο κι εμείς πληρώσαμε. Περνώντας δίπλα του μας κοίταξε.

Οι ικανότητές του στη μαγειρική δεν σχολιάστηκαν καθόλου παρόλο που φάγαμε μια χαρά.

* Με αφορμή τη φωτογραφία της μεταφοράς μελών της συμμορίας Barrio 18 σε φυλακή του El Salavador όπου βρίσκονται μέλη της αντίπαλης συμμορίας MS 13 / Φωτογραφία: Stringer El Salvador / Τοποθεσία: San Francisco Gotera, El Salvador / Πηγή: reuters.com

Screen Shot 2015-04-23 at 2.20.33 PM

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Πρόσφατα άρθρα

Κατηγορίες

Facebook

Instagram

Twitter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;”
#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”
#3 Πόλη στο Φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2020