Ένα καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα γεμάτο φως και σκοτάδι

 

Screen Shot 2017-07-13 at 11.29.23

 

Από την Ειρήνη Δεμιρτζόγλου – 11 Ιουλίου 2017

Οι Αλκυονίδες μέρες αποτελούν το δεύτερο μέρος από την τριλογία της Αθήνας με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Χάρη Κόκκινο. Ένα καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στη δολοφονία μίας ανήλικης κοπέλας απο την Γκάνα μέσα στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Η συγγραφέας, Ευτυχία Γιαννάκη, στήνει το σκηνικό στην Αθήνα. Η πόλη πολυδιάστατη και αποκαλυπτική λαμβάνει πνοή και αποκτά τη δική της προσωπικότητα. Συμμετέχει στην πλοκή, κάθως είναι μέρος αυτής. Ο χωροχρόνος έντεχνα σχεδιασμένος εναλλάσεται ομαλά. Αγοράστε το βιβλίο με έκπτωση εδώ!

Έντονες και ενδιαφέρουσες οι περιγραφές υποκαθιστούν ενίοτε την αφήγηση χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή του κειμένου. Πληροφορούν, προωθούν και ενισχύουν την ιστορία, καθώς βοηθούν να λυθεί το νήμα και να εξιχνιαστεί ένα – και όχι μόνον – έγκλημα.

Ο ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΣ ΕΝΤΕΧΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟΣ ΕΝΑΛΛΑΣΕΤΑΙ ΟΜΑΛΑ

Η οπτική της συγγραφέως είναι ανθρωποκεντρική και κοινωνική. Σε μια Ελλάδα «κατακρεουργημένη», που βάλλεται απο παντού, βασανισμένη απο την οικονομική κρίση, η ανομία και η βία ανθίζουν και οι άνθρωποι ενίοτε οδηγούνται σε πράξεις απόγνωσης. Το κοινωνικό γίγνεσθαι, η διαφορά μεταξύ του «φαίνεσθαι» και του «είναι», οι «εκπτώσεις» της ψυχής, η παραβατικότητα αλλά και η ελληνική οικογένεια είναι ζητήματα που θίγονται μέσα στο αστυνομικό αυτό μυθιστόρημα.

«ΓΙΑΤΙ ΠΟΙΟΣ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΕΙ Σ’ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΟΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ;»

Πάνω σε ποιά θεμέλια χτίζεται η «ελληνική οικογένεια»; Γεννά παραβατικότητα; Δημιουργεί διαγενεακούς κύκλους βίας;

Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο… «Όχι, όχι, δε γίνεται ποτέ έτσι.  Η βία δεν έχει τίποτα ορθολογικό. Είναι μια κληρονομική ασθένεια, το ένστικτο που πάει απο πατέρα σε γιό και απο γιό σε εγγονό και που δεν αναγνωρίζεται ως ασθένεια, γιατί απλά δεν υπάρχει κανέναν φάρμακο γι’αυτή την κληρονομιά. Υπάρχουν καταστολείς, υπάρχουν ωραία λόγια, υπάρχει ο άλλος δρόμος, υπάρχει η τέχνη, υπάρχει η μουσική και τα βιβλία, υπάρχουν ένα σωρό πράγματα να σου αποσπάσουν την προσοχή, υπάρχει η αγορά, ένας ωκεανός για να ριχτείς με τα μούτρα και να δεις τα ψάρια να τρώγονται μεταξύ τους, υπάρχει άφθονο φαΐ, μπορείς να ξεχαστείς, μπορείς και να ερωτευτείς, μπορείς ν’αρχίσεις να ζωγραφίζεις και να φτιάχνεις σπίτια, αλλά θα είναι πάντα εκεί, στο βάθος του μυαλού σου, μέσα σου, γιατί να την ξεριζώσεις δεν γίνεται. Θα είναι σαν να ξεριζώνεις το μυαλό και την καρδιά ενός ζώου.»

Οι Αλκυονίδες μέρες είναι γεμάτες φώς και σκοτάδι. Ένα βιβλίο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, μια εξαιρετικά δεμένη πλοκή, μια αστυνομική ιστορία γεμάτη κοινωνικά διδάγματα και παραδείγματα γεμάτα αλήθεια που βρίσκονται δίπλα μας.

Πηγή: http://www.artharbour.gr/biblio/protaseis-bibliwn/alkyonides-meres-eytyxia-giannaki-kritiki-eirini-demirtzoglou/

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2022