Οι “Αλκυονίδες μέρες” και η “Πόλη στο φως” στον Δρόμο του βιβλίου

Γράφει ο Δημήτρης Κώτσος

Ο Χάρης Κόκκινος και η ομάδα του επιστρέφουν για να διαλευκάνουν την αποτρόπαια δολοφονία μίας νεαρής κοπέλας από την Γκάνα. Τόπος του εγκλήματος είναι ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Η υπόθεση είναι περίπλοκη και μπερδεμένη. Επίσης ο αστυνομικός καλείται να λύσει και το θέμα που προέκυψε με τον γιο του. 

Το δεύτερο βιβλίο της Ευτυχίας Γιαννάκη βάζει στον αναγνώστη πολλές θεματικές για να τον κάνει να σκεφτεί και να προβληματιστεί για την σύγχρονη κοινωνία που φθίνει. Το κύριο θέμα που θίγει είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Πόσο εύκολα μπορεί ο κόσμος να γυρίσει την πλάτη σε ένα έγκλημα όταν το θύμα είναι μετανάστης και παράλληλα σε πόσα γνωσιακά λάθη μπορεί να πέσει  ο κοινός νους για το ποιόν και τον χαρακτήρα του συνανθρώπου μας. Είναι πολύ εύκολο να στιγματίσουμε κάποιον που ανήκει σε άλλη φυλή γιατί αρνούμαστε να αποδεχτούμε ότι ο κόσμος ανήκει σε όλους και έχουμε τα ίδια δικαιώματα.

Επίσης παρουσιάζει τον εργασιακό Μεσαίωνα που συνεπάγεται ανασφάλιστη εργασία, μικρές οικονομικές αποδοχές και πολλές απαιτήσεις από το καπιταλιστικό σύστημα που αποζητά το κέρδος. Με άγγιξε πολύ το οικογενειακό θέμα του Χάρη με τον γιο του καθώς φωτίζει την πλευρά της οικογένειας που καλείται να αγκαλιάσει το παιδί του όπως είναι χωρίς να το πληγώσει και να παραμερίσει τα κακόβουλα σχόλια του περίγυρου. 

Όσον αφορά την αστυνομική πλοκή η σύλληψη και ο τρόπος παρουσίασης των γεγονότων με καθήλωσε καθώς κατάφερε να ενώσει τα προβληματικά κομμάτια του κοινωνικού γίγνεσθαι που είναι άμεσα συνυφασμένα για την βία που έχουμε σήμερα.

Η Ευτυχία με έχει κερδίσει από το πρώτο της βιβλίο καθώς δεν κάνει ένα μονότονο αστυνομικό μυθιστόρημα που θα οδηγήσει αισίως στο τέλος του αλλά καταπιάνεται και με τα αποστήματα που έχει η κοινωνία μας σε πολλούς τομείς.

Μία έγκυος γυναίκα βρίσκεται άγρια δολοφονημένη στο σπίτι της στο Καβούρι. Ο Χάρης Κόκκινος καλείται να διαλευκάνει άλλη μία δύσκολη υπόθεση παράλληλα με τον Γολγοθά που τραβάει με αφορμή το δικαστήριο που έχει ο γιος του. 

Η « Πόλη στο φως» είναι το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της Τριλογίας της Αθήνας. Αυτό που ξεχώρισα και σε αυτό το ανάγνωσμα είναι τα κοινωνικά μηνύματα που περνάει. Αρχικά θίγει την ψεύτικη λάμψη που έχει ο χώρος της μόδας και του αθλητισμού, Τα αναβολικά υπήρξαν και θα υπάρχουν ως ένας εύκολος τρόπος πλουτισμού. Η ενδοοικογενειακή βία σκιαγραφείται μοναδικά στην ιστορία και παρουσιάζει την αντίληψη που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία μας ότι ο άντρας είναι ο ηγέτης και η γυναίκα πρέπει πάντα να ακολουθεί τις διαταγές του. 

Στο στόχαστρο μπαίνει και ο δημοσιογραφικός κόσμος που λειτουργεί σκανδαλοθηρικά με στόχο περισσότερη ακροαματικότητα. Η συγγραφέας στο πρόσωπο του Πάσχου που δουλεύει στην Επικαιρότητα παρουσιάζει την νέα γενιά εργαζομένων που αναγκάζονται να ξεπεράσουν τα όρια τους για να έχουν δουλειά και να καταφέρουν να υπάρξουν σε αυτό το ανθρωποφάγο επάγγελμα.

Όσον αφορά την αστυνομική πλοκή είναι άρτιο καθώς υπάρχουν λογοτεχνικοί ήρωες με βάθος. Ο αστυνόμος Χάρης Κόκκινος είναι μοναδικός με τις ατέλειες του. Μου αρέσει πολύ η χρήση των διαλόγων που δίνουν ζωντάνια στο κείμενο.

Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που σκιαγραφεί μοναδικά τα δαιδαλώδη μονοπάτια της σκοτεινής Αθήνας. 

Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

Πηγή: https://odromostouvivliou.blogspot.com

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2023