Ο Γιώργος Περαντωνάκης κάνει τον λογοτεχνικό απολογισμό της χρονιάς για τη Book Press

Ο Γιώργος Περαντωνάκης κάνει στη Book Press τον “λογοτεχνικό απολογισμό της χρονιάς αναλογιζόμενος τι καινούργιο έδωσε η πεζογραφία μας, πώς συνδιαλέχθηκε με τα κοινωνικά και πολιτικά διακυβεύματα της εποχής, πώς ερέθισε τη σκέψη και το συναίσθημα του αναγνώστη. Και μαζί συνεισφέρει σε μια αξιολόγηση, ή μάλλον σε μια συζήτηση για την αξιολόγηση, του αφρού της βιβλιοπαραγωγής”.

Το γεγονός ότι η Φωλιά του ιππόκαμπου, το δεύτερο μέρος της Τριλογίας του βυθού, συγκαταλέγεται σε αυτόν τον αφρό είναι τιμητικό και τον ευχαριστώ πολύ.

“Η έμφυλη βία από την άλλη καταγγέλλεται στο αστυνομικό μυθιστόρημα της Ευτυχίας Γιαννάκη «Στη φωλιά του ιππόκαμπου» (Ίκαρος). Η πεζογράφος θετει καίριους προβληματισμούς για τις δολοφονίες γυναικών, τόσο σήμερα όσο και τη δεκαετία του ’80, δολοφονίες που αναδύονται ως η κορυφή του παγόβουνου πάνω από μια σειρά κοινωνικών, θεσμικών ή άγραφων, πλαισίων που οδηγούν στην εκμετάλλευση και τη βία εις βάρος του «αδύναμου» φύλου. Μέσα από τη μυθοπλαστική δράση αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες είναι τα μόνιμα θύματα μακροχρόνιων ηθών, προσωπικών φιλοδοξιών και ανδροκρατικών στερεοτύπων”.

Διαβάστε το εξαιρετικά ενδιαφέρον σκεπτικό και τις επιλογές του εδώ >> https://bookpress.gr/stiles/protaseis/14975-apologismos-ellinikis-pezografias-2021

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2023