Εφημερίδα Συντακτών: μια επιστολή στον ήρωα του Γιάννη Μαρή

Η ρίζα του κακού των Αθηνών

Γράμμα σ’ έναν (λογοτεχνικό) ήρωα

Ανθρωποι της γραφής (ποιητές, πεζογράφοι, κριτικοί, πανεπιστημιακοί) στέλνουν γράμμα στον αγαπημένο λογοτεχνικό τους ήρωα. Σύντομα επιστολικά κείμενα, διακειμενικά παίγνια, μεταιχμιακές αφηγήσεις στην κόψη επινοημένης πραγματικότητας και μυθοπλαστικής οικειότητας. Επιστολογράφος μας η Ευτυχία Γιαννάκη.

Αγαπητέ μου, Αστυνόμε Μπέκα
Σου γράφω ψάχνοντας το νήμα. Το νήμα που μας ενώνει και υπόγεια διατρέχει τις υποθέσεις μας. Είναι η Αθήνα το κέντρο μας. Το κοινό κέντρο μέσα μας. Και είναι ο χρόνος που συστέλλεται και διαστέλλεται κατά περίπτωση. Τα κτίρια, οι σκοτεινές γωνιές και τα σαλόνια που εσύ ερεύνησες τώρα έχουν γίνει ρημάδια, εξακολουθούν όμως να είναι γοητευτικά και μ’ έναν τρόπο υπάρχουν και θα υπάρχουν όπως εσύ τα περιέγραψες, όπως εγώ τα περιγράφω. Ομως οι άνθρωποι είναι εντυπωσιακά όμοιοι. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει ο χρόνος. Ο χρόνος είναι μια κατασκευή που τους αφήνει ανέγγιχτους. Ακόμη και οι συνθήκες πολλές φορές μοιάζουν. Τα «φτηνά υλικά», τα υλικά που υπήρχαν παντού γύρω σου μετά την Κατοχή, μοιάζουν με τα φτηνά υλικά των ημερών μου. Τα κλειστά στόματα παραμένουν κλειστά μέχρι σήμερα.
Σου γράφω λοιπόν ψάχνοντας το υπόγειο νήμα που δένει τους ήρωές σου με τους ήρωές μου, τον αστικό ιστό με τον δικό σου. Σου γράφω γιατί είσαι ένας ηρωικός αντι-ήρωας, ένας ευλύγιστος κοντόχοντρος, ένας συντηρητικός που σπάει όμως τα δεσμά της κλειστής σκέψης για να λύσει τις υποθέσεις του, ένας τύπος που ενώ ελέγχει τα συναισθήματά του, δεν απαρνιέται ποτέ το ένστικτό του.
Σου γράφω γιατί σε θαυμάζω και θέλω τη βοήθειά σου σε μια ερώτηση που με απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό. Μετά τις δεκάδες υποθέσεις που με επιτυχία έλυσες, κατάφερες να βρεις ποια είναι η ρίζα του κακού, εδώ, στα μέρη μας; Φαντάζομαι αυτό το νήμα κι εσύ από κάπου θα το έπιασες και φαίνεται ότι χρειάζεται να πάει από χέρι σε χέρι, σαν μίτος της Αριάδνης. Κάπως έτσι δεν ξεμπλέκουν άλλωστε όλες οι αστυνομικές υποθέσεις μας; Από κάπου πρέπει να αρχίσει κανείς.
Με εκτίμηση
Ευτυχία Γιαννάκη

——-
Αναφέρεται στον Αστυνόμο Μπέκα, πρωταγωνιστή των αστυνομικών ιστοριών του Γιάννη Μαρή.
——
Τελευταίο βιβλίο της Ε. Γιαννάκη είναι το μυθιστόρημα «Αλκυονίδες μέρες» (Ικαρος, 2017).

Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/i-riza-toy-kakoy-ton-athinon

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2022