Έκρηξη στο Πιτσιτούμπο στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη

Τι ήχο θα μπορούσε, άραγε, να κάνει το ηφαίστειο του διάσημου μυστηριακού νησιού Πίτσι Πίτσου, ώστε να μην προκαλεί φόβο και αγωνία στους λιλιπούτειους κατοίκους του; 

Ήχους μπουρμπουλήθρας, ναι, καλά διαβάσατε, που τους ήταν γνώριμοι από την Πιτσικολάδα. Έτσι ο βρυχηθμός του δεν ήταν ανησυχητικός και τα πράγματα  κυλούσαν ομαλά  και εντελώς φυσιολογικά.  Ή μήπως όχι; Ας πάμε λοιπόν να δούμε τι αναστάτωσε τούτη τη φορά τον Μικρό Μπλε, την Αντελί και όλη την Πιτσιμπουινοπαρέα…

Στη αυλή του σχολείου θα μεταφερθούμε, την τελευταία ώρα της σχολικής μέρας και στο μάθημα της ζωγραφικής. Η δασκάλα  μαθαίνει στα Πιτσιμπουίνια τα βασικά χρώματα, το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε!  Όλοι έχουν το δικό τους ρυθμό και ταλέντο με ξεχωριστό εκείνο του Πίτσι ντα Πίντσι που μάλλον θα γίνει κάποτε μεγάλος ζωγράφος.  Το μάθημα διακόπτεται γιατί άξαφνα μικρές κίτρινες πιτσιλιές σκάνε πάνω στους μικρούς Πιτσιμπουίνους και κανείς δεν γνωρίζει ποιος ξεκίνησε όλη τούτη την περίεργη κατάσταση. Ο Μικρός Μπλε μπαίνει αμέσως σε σκέψεις και τα πρώτα στοιχεία καταγράφονται στο σημειωματάριό του.  Ακολουθεί το δαιμόνιο ένστικτο και μυαλό του Μικρού εκκολαπτόμενου ντεντέκτιβ και της βοηθού του, της Αντελί. Οι δυο τους θα προσπαθήσουν να εξιχνιάσουν το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τόσες κίτρινες πιτσιλιές που συνεχίζουν να σκάνε …παντού! Μια εξονυχιστική έρευνα στα σπίτια ή απ΄ξω από τα σπίτια των φίλων και συμμαθητών τους  αποβαίνει άκαρπη. Ως τη στιγμή που οι πιτσιλιές αλλάζουν χρώμα… Γίνονται μπλε και τα πράγματα περιπλέκονται. Όλη η παρέα πια αναρωτιέται, και πιο πολύ ο Μακαρόνης και ο Πίτς Φιτίλης. Κατευθύνονται όλοι προς το Πιτσιτούμπο. Είναι το ηφαίστειο που πετάει τις πιτσιλιές ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Και τότε ανηφορίζοντας λίγο πιο πάνω από μια σπηλιά , σε ένα ξύλινο σπιτάκι πρώτα και στη συνέχεια κοντά στον κρατήρα του ηφαιστείου ανακαλύπτουν τον μεγάλο ένοχο!

Η ιστορία εξελίσσεται με άφθονο χιούμορ, καινούργιες και παράξενες λέξεις, οικολογικά μηνύματα, μπόλικη φαντασία και ακόμα περισσότερο χρώμα.

Η τέταρτη ιστορία – μυστήριο της Ευτυχίας Γιαννάκη είναι πια στα ράφια των βιβλιοπωλείων και θα σας αφήσει την πιο χρωματιστή αίσθηση που θα μπορούσε να έχει μια περιπέτεια στο διάσημο Πίτσι Πίτσου. Μια ακόμα αστυνομο-ντεντεκτιβική ιστορία που αιφνιδιάζει ευχάριστα, προκαλεί θαυμασμό με την σύλληψη της ιδέας της και εντυπωσιάζει με το οικολογικό της αποτύπωμα. 

Μια ιστορία διασκεδαστική, πολύχρωμη, ζωντανή και ευφάνταστη. Οι χαρακτήρες γνωστοί από τα προηγούμενα βιβλία της Ευτυχίας Γιαννάκη αλλά και με ευρηματικότητα εντυπωσιακή για τον καινούργιο Πίτσι ντα  Πίντσι που θα σας γοητεύσει.  

Λεξιπλάστης η Ευτυχία Γιαννάκη δίνει πάντα το ερέθισμα για νέες λέξεις συνθέτες, αρκετά ευφάνταστες, πρωτότυπες και διασκεδαστικές. 

Έξυπνοι διάλογοι και πλοκή που θα εντυπωσιάσει τους μικρούς μα και πολύ μεγαλύτερους αναγνώστες που θα κατανοήσουν πλήρως πως : « Το ότι δεν βλέπεις κάτι δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει» και σε πολλά σημεία «θα μείνουν με το στόμα (ράμφος για τα Πιτσιμπουίνια)ανοιχτό

Η Σοφία Τουλιάτου, η εικονογράφος και  της τέταρτης περιπέτειας στο μυστηριώδες νησί έχει δώσει όλη της την ζωντάνια και χρωματική παλέτα  και μας γεμίζει αισιοδοξία και υπέροχα σχέδια με τους πασίγνωστους πια χαρακτήρες του Πίτσι Πίτσου που είναι αναγνωρίσιμοι από χιλιάδες αναγνώστες.

Και αυτή η ιστορία ενδείκνυται για παιδιά ακόμα και προσχολικής ηλικίας που θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με τα κατορθώματα όλων των ηρώων της, να εντυπωσιαστούν με τα ονόματα τους, τις ιδιαιτερότητες και τις περιπέτειές τους.

Θα μπουν στη διαδικασία ν γνωρίσουν τα βασικά χρώματα, να πειραματιστούν με νέες αποχρώσεις και να αναζητήσουν ίσως με την βοήθεια ενός μεγαλύτερου, ποιον διάσημο ζωγράφο τους θυμίζει ο Πίτσι Ντα Πίντσι.

Ευκαιρία να φτιάξουν οικολογικά χρώματα, να πειραματιστούν και να διοργανώσουν τη δική τους έκθεση με διάσημους πίνακες ή δικά τους έργα.

Τι είναι το ηφαίστειο, να μιλήσουμε για φυσικές καταστροφές, διάσημα ηφαίστεια του κόσμου, αναζήτηση σε χάρτες, στη χώρα μας  κ. ά.

Αναζητήστε το σε όλα τα βιβλιοπωλεία και δείτε εδώ την περίληψη από το οπισθόφυλλο : https://ikarosbooks.gr/1058-ekrixi-sto-pitsitoympo.html 

Πηγή: https://www.cretalive.gr/politismos/ekrixi-sto-pitsitoympo-sta-paramythia-toy-sabbatoy

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2023