Ο Απόστολος Πάππος γράφει μια θερμή κριτική για τη δεύτερη ιστορία των Πιτσιμπουίνων

Το Πίτσι Πίτσου, το νησί των Πιτσιμπουίνων, ο Μικρός Μπλε, ο μοναδικός ντετέκτιβ του νησιού και η παρέα του μας συστήθηκαν γενναιόδωρα και με ευκρίνεια από την συγγραφέα Ευτυχία Γιαννάκη και την εικονογράφο Σοφία Τουλιάτου στο Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο, το πρώτο βιβλίο της σειράς.

Το βιβλίο εκείνο σε κέρδιζε αμέσως με το πηγαίο χιούμορ, το καλοδομημένο μυστήριο, την animation ατμόσφαιρά του. Αλλά κάθε πρώτο βιβλίο πρέπει να μην είναι καλύτερο από το δεύτερο. Γιατί η προσμονή και η ικανοποίηση από μια σπουδαία συνέχεια είναι το σπουδαιότερο παράσημο όταν δεν ματαιώνονται.

Το παράσημο κρέμεται ήδη στο πέτο των Πιτσιμπουίνων και των δημιουργών του. Γιατί η Εξαφάνιση στο Πίτσι Πίτσου είναι πραγματικά απολαυστική, χορταστικά χιουμοριστική και με τριπλή δόση μυστηρίου. Δεν αβαντάρω αυτό το βιβλίο, όχι. Είναι λογικό στο πρώτο βιβλίο κάθε σειράς, ένα μέρος του να καταναλώνεται στη σύσταση των ηρώων και σε κάποιες δομικές γραμμές γνωριμίας. Γι’ αυτό το δεύτερο πρέπει, όχι απαραίτητα να υπερέχει, αλλά να χαράζει πιο ανεξίτηλα την δυναμική της ιστορίας μέσα σου.

Όταν ο Μικρός Μπλε, λοιπόν, ξυπνάει πρωί πρωί Σαββατιάτικα λόγω λάθος ξυπνητηριού (το έχουμε πάθει όλοι, μην το συζητάτε), σπεύδει στην καντίνα της Αντελί για να δει τι απέγινε ο χθεσινός άγριος καβγάς του Μακαρόνη με την Μυστήρια Τζεντού. Το υποψιάζεται από μακριά το μυστήριο ο Μικρός Μπλε. Ο υπναράς Μακαρόνης έχει φύγει από τα χαράματα αφήνοντας μάλιστα και ένα παράξενο ποίημα, ενώ και η Μυστήρια Τζεντού, που πάντα πήγαινε τα Σάββατα στην καντίνα, δεν φάνηκε. Ο Μικρός Μπλε ερευνά με υπομονή και ντετεκτιβίστικο δαιμόνιο αυτήν την διπλή εξαφάνιση που συγκλονίζει το νησί. Και με τη βοήθεια της Αντελί θα λύσει την σκοτεινή υπόθεση που περνά μέσα από συμβολικά σημειώματα, χαμηλόφωτες εξερευνήσεις και απροσδόκητες γλίστρες!

Έχουμε λοιπόν τριπλή δόση μυστηρίου, σταθερά καλό χιούμορ, απέριττο κείμενο, διασκεδαστικό κατά την ανάγνωσή του πάνω απ’ όλα, που ιντριγκάρει τον μικρό αναγνώστη να ακολουθήσει το μυστήριο, και για ακόμα μία φορά το σύμπαν των Πιτσιμπουίνων που ορθώνεται χαρούμενο, παιχνιδιάρικο και animated από την υπέροχη Σοφία Τουλιάτου.

Για παιδιά 3/4-7 περίπου ετών.

Εκδόσεις Ίκαρος.

Το Soundtrack

The Gonk – De Wolfe Music- De Wolfe Web Library

Gert Wilden – Crafty Party

Penguin Cha Cha – Instrumental (και τραγουδιστό)

Πηγή: http://bit.ly/pitsi2_enliplex

pitsi_ioan

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2023