Αστυνομική λογοτεχνία με την πένα Ελληνίδων συγγραφέων, της Χ. Μαλισσόβα

Τρεις Ελληνίδες συγγραφείς εκπροσωπούν με επιτυχία τον συγγραφικό κόσμο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Κι αν νομίζετε πως το είδος είναι ανδρική υπόθεση, ας μην ξεχνάτε ότι η Αγκάθα Κρίστι, μια γυναίκα δηλαδή, είναι και η πιο γνωστή εκπρόσωπός της.

Της Χαριτίνης Μαλισσόβα*

1) Ευτυχία Γιαννάκη, Τριλογία της Αθήνας, Ίκαρος
Έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια πλέον από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο αστυνομικό της μυθιστόρημα, Στο Πίσω Κάθισμα (Εκδόσεις Ίκαρος, 2016) με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο και ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι που την έφερε σε επαφή με χιλιάδες αναγνώστες. Δεν είναι μόνο η αστυνομική πλοκή, είναι το κοινωνικό σχόλιο και η καταβύθιση στον ψυχισμό των ηρώων της που ξεκλειδώνουν αυτή την επαφή με τους αναγνώστες. Όταν μιλάμε για σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία καλό είναι να έχουμε πλέον στο μυαλό μας ότι το αστυνομικό είναι το σχήμα, το πρώτο επίπεδο, η ιστορία γύρω από ένα έγκλημα και η έρευνα είναι απλώς οι αφορμές, αλλά η λογοτεχνία και το συναρπαστικό εσωτερικό ταξίδι και οι καθρεφτισμοί που επιφυλάσσει στον αναγνώστη είναι το ζητούμενο. Έστησε, λοιπόν, μεθοδικά ένα τρίπτυχο έργων που διαβάζονται αυτόνομα, αλλά και ως συνέχεια, ένα σύνθετο παζλ, μια ανθρωπογεωγραφία των κατοίκων της πόλης που λειτουργεί βεβαίως ως σχήμα προκειμένου να δημιουργήσει μια συνθήκη όπου ο ίδιος ο αναγνώστης αναμετριέται με τον εαυτό του, τα όρια και τις απόψεις του, τους φόβους ή τις βεβαιότητές του, με το εδώ και το τώρα και την πολυπλοκότητα των ζητημάτων που απασχολούν τόσο τη δημόσια, όσο και την ιδιωτική σφαίρα του. Στόχος της δεν είναι ο τεχνητός φόβος, η ανατροπή για την ανατροπή, ο αιφνιδιασμός και οι άσοι που πετιούνται από το μανίκι μου ή απλώς ένας έξυπνος γρίφος. Στόχος της είναι ο αναγνώστης να περιπλανηθεί σε ένα σύμπαν στο οποίο θα αναζητά λύσεις στο μεγαλύτερο μυστήριο, σε αυτό που είναι ο ίδιος. (Από συνέντευξη στην εφ. Θεσσαλία)

IMG_0040

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://e-thessalia.gr/i-astynomiki-logotechnia-me-tin-pena-ellinidon-syggrafeon-mythistorimata-apo-treis-ekprosopoys-tis

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2023