Στην LiFO για το Κουκάκι

Για το Κουκάκι, το φωτεινό σκοτεινό χωριό μέσα στην πόλη, τον ομφαλό του δικού μου μυστήριου κόσμου.
Στην LiFO που κυκλοφόρησε στις 13.09.2108. Το κείμενο το επιμελείται ο Γιάννης Πανταζόπουλος και φωτογραφίζει ο Πάρις Ταβιτιάν.

lifo_koukaki

Για μένα το Κουκάκι είναι το μέρος όπου γεννήθηκα, ο τόπος των βιβλίων μου. Στο Κουκάκι με γοητεύουν τα στρώματα της Ιστορίας που αποτυπώνονται ακόμη και στα κτίρια της περιοχής. Αν είσαι παρατηρητικός, θα δεις ότι οι πόρτες σε πολλά νεοκλασικά βρίσκονται στο ύψος του αγκώνα, ενώ τα σκαλιά των εισόδων τους καλύπτουν τα πεζοδρόμια. Μυστήριο εκ πρώτης όψεως. «Παρανομία» σκέφτεσαι, αλλά είναι απλώς η ασφαλτόστρωση της δεκαετίας του ’50 που κατέβασε το ύψος του δρόμου μισό μέτρο. Υπάρχουν, φυσικά, και αρχαιότερα μυστήρια που κρύβονται στα θεμέλια των σπιτιών. Το Κουκάκι δεν είναι απλώς μια τουριστική γειτονιά, είναι ένα μυστήριο που κρατάει καλά κρυμμένα τα χαρτιά του εδώ και αιώνες.

Αναμφίβολα, ξεχωρίζουν το περπάτημα στον λόφο του Φιλοπάππου, η ανάγνωση κάτω από ένα πεύκο το φθινόπωρο, οι συναντήσεις με φίλους στα καφέ της Φαλήρου. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι η άσκοπη περιπλάνηση στη γειτονιά και η αναζήτηση της πόλης στο φως όταν την κοιτάζεις από ψηλά ή του σκοταδιού της, όταν κατηφορίζεις βράδυ στη Συγγρού.

Με γοητεύει η ευκολία της να αναπροσαρμόζεται, να παρακμάζει και να ακμάζει άλλοτε διακριτικά και άλλοτε με θόρυβο, η ικανότητα των κατοίκων της να αφομοιώνουν τα ετερόκλητα στοιχεία που τη συνθέτουν, φέρνοντας κύκλους σε μια αιώνια επανάληψη συνύπαρξης και συνάντησης.

Με δυσκολεύει η έλλειψη καθαριότητας και ο πρόσφατος θόρυβος από τις ανακαινίσεις λόγω Αirbnb.

Θα σύστηνα σε κάποιον που θέλει να επισκεφτεί τη γειτονιά να εξερευνήσει τα μονοπάτια στον λόφο του Φιλοπάππου και τις οδούς κάτω από τον περιφερειακό της Μουσών. Μετά να κατέβει για καφέ και κρασί στη Φαλήρου. Περπατώντας θα βρει μόνος τα σημεία και τις γωνιές που τον ενδιαφέρουν.

Για μένα το Κουκάκι είναι το μέρος όπου γεννήθηκα, ο τόπος των βιβλίων μου. Το φωτεινό σκοτεινό χωριό μου μέσα στην πόλη. Ο ομφαλός του δικού μου μυστήριου κόσμου.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ: https://www.lifo.gr/articles/athens_articles/207667/pos-einai-i-zoi-sto-koykaki-mia-apo-tis-pio-dimofileis-geitonies-ston-kosmo

lifo_koukaki_1

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2023