Συνέντευξη στην Χαριτίνη Μαλισσόβα για την Εφημερίδα Θεσσαλία

Ευτυχία Γιαννάκη: Το μυστήριο μας επιτρέπει να αναρωτιόμαστε και να ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας

14 Νοεμβρίου 2019

Η Ευτυχία Γιαννάκη μιλά στη «Θ» με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή της στον Βόλο, με διπλή αφορμή. Η πρώτη αφορά στη συμπαρουσίαση συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας που διοργανώνουν τα βιβλιοπωλεία Public, την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα. Ο δεύτερος λόγος αφορά στην παρουσίαση των παιδικών βιβλίων της από το 20ό Νηπιαγωγείο και το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου, το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στον χώρο του Public.

Συνέντευξη Xαριτίνη Μαλισσόβα

Η τριλογία της Αθήνας, ταξιδεύει ολοκληρωμένη σε Αθήνα και περιφέρεια…
Πράγματι, αφού έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια πλέον από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο αστυνομικό μου μυθιστόρημα, Στο Πίσω Κάθισμα (Εκδόσεις Ίκαρος, 2016) με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο και ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι που με έφερε σε επαφή με χιλιάδες αναγνώστες. Θεωρώ ότι δεν είναι μόνο η αστυνομική πλοκή, είναι το κοινωνικό σχόλιο και η καταβύθιση στον ψυχισμό των ηρώων μου που ξεκλειδώνουν αυτή την επαφή με τους αναγνώστες. Όταν μιλάμε για σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία καλό είναι να έχουμε πλέον στο μυαλό μας ότι το αστυνομικό είναι το σχήμα, το πρώτο επίπεδο, η ιστορία γύρω από ένα έγκλημα και η έρευνα είναι απλώς οι αφορμές, αλλά η λογοτεχνία και το συναρπαστικό εσωτερικό ταξίδι και οι καθρεφτισμοί που επιφυλάσσει στον αναγνώστη είναι το ζητούμενο. Έστησα, λοιπόν, μεθοδικά ένα τρίπτυχο έργων που διαβάζονται αυτόνομα, αλλά και ως συνέχεια, ένα σύνθετο παζλ, μια ανθρωπογεωγραφία των κατοίκων της πόλης που λειτουργεί βεβαίως ως σχήμα προκειμένου να δημιουργήσω μια συνθήκη όπου ο ίδιος ο αναγνώστης αναμετριέται με τον εαυτό του, τα όρια και τις απόψεις του, τους φόβους ή τις βεβαιότητές του, με το εδώ και το τώρα και την πολυπλοκότητα των ζητημάτων που απασχολούν τόσο τη δημόσια, όσο και την ιδιωτική σφαίρα του. Στόχος μου δεν είναι ο τεχνητός φόβος, η ανατροπή για την ανατροπή, ο αιφνιδιασμός και οι άσοι που πετιούνται από το μανίκι μου ή απλώς ένας έξυπνος γρίφος. Στόχος μου είναι ο αναγνώστης να περιπλανηθεί σε ένα σύμπαν στο οποίο θα αναζητά λύσεις στο μεγαλύτερο μυστήριο, σε αυτό που είναι ο ίδιος.

Θέλετε να μας πείτε για τις παρουσιάσεις με τους άλλους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας και τον διαγωνισμό των βιβλιοπωλείων Public;
Ο Νοέμβριος φέτος ορίστηκε ως μήνας αστυνομικής λογοτεχνίας από τα Public. Έτσι αποφασίστηκε να γίνει μια σειρά διαγωνισμών και παρουσιάσεων αστυνομικών συγγραφέων σε αρκετές πόλεις της χώρας. Μεταξύ αυτών επιλέχθηκε ο Βόλος, όπου την Παρασκευή, στις 15 Νοεμβρίου, συνομιλούμε με τους Πάνο Ιωαννίδη, Δημήτρη Μαμαλούκα και Κώστα Μουζουράκη για το αστυνομικό μυθιστόρημα, σε μια κουβέντα που συντονίζει ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος. Είναι μια αφορμή για να βρεθούμε και πέρα από το έργο μας να μιλήσουμε για τη λογοτεχνική τάση που θέλει τα τελευταία χρόνια το είδος να κερδίζει όλο και περισσότερους αναγνώστες.

Στον Βόλο θα βρίσκεστε και για την παρουσίαση των παιδικών – αστυνομικών βιβλίων σας. Θέλετε να μας μιλήστε γι’ αυτά;

Πράγματι, το μεσημέρι του Σαββάτου, στις 16 Νοεμβρίου, θα συναντηθώ με μαθητές από το 20ό Νηπιαγωγείο και το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου. Φέτος κυκλοφόρησαν μέσα σε λίγους μήνες δύο βιβλία παιδικού μυστηρίου που απευθύνονται σε πολύ μικρούς αναγνώστες. Ο γενικός τίτλος της σειράς είναι Πιτσιμπουίνοι και οι δυο ιστορίες τους που κυκλοφορούν, είναι το Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο και η Εξαφάνιση στο Πίτσι Πίτσου, σε εικονογράφηση της Σοφίας Τουλιάτου, από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Οι συνδέσεις με τους πιγκουίνους είναι προφανείς, αφού ακόμη και τα ονόματα των ηρώων παραπέμπουν σε διαφορετικά είδη πιγκουίνων, όμως ο κόσμος των Πιτσιμπουίνων έχει επιπλέον ανθρώπινα χαρακτηριστικά και συνήθειες. Χιούμορ, σασπένς, ανατροπές, επαγωγική λογική, γρίφοι, ερωτήσεις, παρατηρητικότητα, χρώμα, λογική, αλλά και συναίσθημα επιστρατεύονται στο φανταστικό νησί του Πίτσι Πίτσου που έχει έναν και μοναδικό ντετέκτιβ, τον Μικρό Μπλε και είναι το πιο ασφαλές, αλλά και το πιο μυστήριο νησί στον κόσμο. Η ρευστότητα του κόσμου της παιδικής φαντασίας, συνυπάρχει με τους περιορισμούς της λογικής και τον κόσμο των ενηλίκων σε αυτές τις ιστορίες. Αυτή η λεπτή ισορροπία ήταν ένα από τα βασικά ζητούμενά μου.

Τα μεγάλα παιδιά αγαπούν τις ιστορίες μυστηρίου, ωστόσο τα συγκεκριμένα σας παραμύθια απευθύνονται στις μικρότερες ηλικίες.
Στόχος μου ήταν να κατεβάσω το μυστήριο σε πολύ μικρές ηλικίες, σε αναγνώστες από τριών ετών, που χρειάζονται ακόμη διαμεσολάβηση στην ανάγνωση των ιστοριών, φυτεύοντας τους σπόρους του μυστηρίου, αλλά και τα σχήματα που είναι παρόντα στην αστυνομική λογοτεχνία των ενηλίκων, δουλεμένα βεβαίως για τις ανάγκες αυτής της ηλικίας. Μου έκανε εντύπωση ότι ενώ υπάρχουν πολλά βιβλία με ντετέκτιβ για παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών, για τους τόσο μικρούς αναγνώστες, όπου σχεδόν τα πάντα αποτελούν μυστήριο, δεν υπήρχαν πολλά βιβλία. Το μυστήριο και το κουκούλι, μέσα στο οποίο φωλιάζουν τα σχήματα της λογοτεχνίας ενηλίκων σε αυτά τα βιβλία, αποκαλύπτει στους μικρούς αναγνώστες ότι το μυστήριο δεν είναι κάτι που γεννά φόβο, αλλά είναι αυτό που μας επιτρέπει να αναρωτιόμαστε και να ανακαλύπτουμε έναν συναρπαστικό κόσμο και τελικά, τον εαυτό μας.

Θα συναντήσουμε ξανά μέσα από νέο βιβλίο σας τον Χάρη Κόκκινο;
Ο Χάρης Κόκκινος επιστρέφει με ένα νέο αστυνομικό μυθιστόρημα που προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει την άνοιξη, από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Άλλωστε, η Τριλογία της Αθήνας ήταν για μένα ο βατήρας από τον οποίο ξεκίνησε η μεγάλη βουτιά στο ατέλειωτο πέλαγος της αστυνομικής λογοτεχνίας, με στόχο να φυτέψω τις δικές μου άγκυρες στον βυθό που υπάρχει εντός μας.

Πηγή: https://e-thessalia.gr/eytychia-giannaki-to-mystirio-mas-epitrepei-na-anarotiomaste-kai-na-anakalyptoyme-ton-eayto-mas

interview_thessalia

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2023