Ο Μάρκος Κρητικός γράφει για τη Φωλιά του ιππόκαμπου στο περιοδικό “Ο Αναγνώστης”

Γράφει ο Μάρκος Κρητικός

Τελευταίες ματιές στα αστυνομικά της πρόσφατης περιόδου πριν την χειμερινή εκδοτική έφοδο. Όλα με ιδιαιτερότητες, ξεχωριστά.

Ευτυχία Γιαννάκη – Στη φωλιά του ιππόκαμπου

Η Ευτυχία Γιαννάκη, γνωστή από την Τριλογία της Αθήνας –βραβείο Public για το πρώτο βιβλίο της σειράς– επιστρέφει με το μυθιστόρημα Στη φωλιά του ιππόκαμπου, που αποτελεί το δεύτερο μέρος της Τριλογίας του βυθού και το πέμπτο με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Χάρη Κόκκινο. Αυτή τη φορά θα αναλάβει την εξιχνίαση μιας δολοφονίας στο Κολωνάκι, μιας δραστήριας δημοσιογράφου που βρέθηκε νεκρή στην πισίνα του διαμερίσματος του πρώην συζύγου της και επώνυμου καλλιτέχνη, ο οποίος έχει εξαφανιστεί, γεγονός που τον καθιστά αυτόματα βασικό ύποπτο της δολοφονίας.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αθήνα και στην Ύδρα και φαίνεται να σχετίζεται με ένα έγκλημα που συντάραξε την τοπική κοινωνία του νησιού πολλά χρόνια νωρίτερα. Και ενώ η υπόθεση εξελίσσεται, η συγγραφέας αιφνιδιάζει τον αναγνώστη βάζοντας το εαυτό της στην αφήγηση που ως από μηχανής θεός κατευθύνει την αστυνομική έρευνα. Το ευφυές αυτό τέχνασμα προσδίδει αυτονομία στους ήρωές της, που μοιάζουν να ξεκολλούν από το χαρτί, και καθιστά μη διακριτά τα όρια της μυθοπλασίας και της οιονεί πραγματικότητας που ορίζει η διπλή υπόσταση δημιουργού-πρωταγωνιστή. Η απρόσμενη αυτή εξέλιξη εξάπτει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, υπερβαίνει τις στερεοτυπικές ιστορίες των ψυχικά διαταραγμένων δολοφόνων και ανεβάζει το επίπεδο του βιβλίου.

Εντύπωση επίσης προκαλούν τα εμβόλιμα αποσπάσματα μιας ιστορίας γυναικείας κακοποίησης χωρίς να εξυπηρετεί την πλοκή, όπου τα πρόσωπα υπονοούνται αλλά δεν κατονομάζονται, και ο χρόνος δεν προσδιορίζεται γιατί δεν φαίνεται να ενδιαφέρει την συγγραφέα η αφήγηση μιας συγκεκριμένης ιστορίας αλλά η ενδοοικογενειακή βία ως ολιστικό κοινωνικό πρόβλημα.

Ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα όπου η Ευτυχία Γιάννακη –όπως μας έχει συνηθίσει στα βιβλία της– χρησιμοποιεί την αστυνομική ιστορία ως αφορμή για την ανάδειξη επίκαιρων κοινωνικών προβλημάτων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://www.oanagnostis.gr/astynomiki-vivliothiki-07-protaseis-toy-apokalokairoy-toy-markoy-kritikoy/

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2023