Κυριακάτικη βόλτα στο Κουκάκι με τον Μάνο Λειβαδάρο για την Iefimerida

Κυριακάτικη βόλτα στο Κουκάκι με τον Μάνο Λειβαδάρο για την Iefimerida . Μια χορταστική κουβέντα – περιήγηση στην αγαπημένη μου γειτονιά αποκαλύπτοντας τις κρυφές γωνιές της, την καθημερινότητα, τα ετερόκλητα στοιχεία της που με εμπνέουν και τις αναμνήσεις που συνιστούν τον ομφαλό του δικού μου κόσμου. Μια πλήρης χαρτογράφηση της πιο όμορφης γειτονιάς της Αθήνας.

ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ
13/02/2022  11:02

Πηγή: iefimerida.grΚουκάκι: Η συγγραφέας Ευτυχία Γιαννάκη μάς ξεναγεί σε εστιατόρια, μπαρ και στέκια της δημοφιλούς γειτονιάς – iefimerida.gr

Από τη Vogue και τη Daily Mail έως το Airbnb και το Condé Nast Traveller, το Κουκάκι έχει ψηφιστεί ως μία από τις πιο δημοφιλείς γειτονιές του κόσμου. Ζητήσαμε στη συγγραφέα των best sellers αστυνομικής λογοτεχνίας, που σε αυτή την αγαπημένη περιοχή της Αθήνας, να μας ξεναγήσει στα αγαπημένα της μέρη για φαγητό, ποτό, σνακ, καφέ και διάβασμα, περιπάτους και εξορμήσεις τέχνης. 

Η Ευτυχία Γιαννάκη είναι μία από τις πιο δημοφιλείς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Τα αστυνομικά μυθιστορήματά της γίνονται best seller και ο ήρωάς της, ο αστυνόμος Χάρης Κόκκινος, είναι ήδη μια καλτ μορφή στη noir κουλτούρα της πόλης. Το iefimerida.gr τη συνάντησε τη δημοφιλή συγγραγέα στη γειτονιά της, το Κουκάκι, και την ακολούθησε στις καθημερινές της διαδρομές, καταγράφοντας τα αγαπημένα της μέρη για διασκέδαση, χαλάρωση και βόλτες. 

Ποια είναι η σχέση σας με το Κουκάκι; Πόσα χρόνια ζείτε εκεί; 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Κουκάκι, με μικρά διαλείμματα που έζησα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, λόγω της δουλειάς του πατέρα μου. Είμαι, λοιπόν, μόνιμη κάτοικος της περιοχής εδώ και σαράντα χρόνια.

Γιατί το Κουκάκι θεωρείται και έχει ψηφιστεί μάλιστα διεθνώς ως μια από τις πιο cool γειτονιές για να ζεις στην Ευρώπη; 

Το γεγονός ότι βρίσκεται στους πρόποδες του Λόφου του Φιλοπάππου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, τόσο κοντά σε ένα εμβληματικό σύμβολο του δυτικού πολιτισμού, ορίζει θεωρώ τη μοίρα αυτής της γειτονιάς που αρχιτεκτονικά εξακολουθεί να διατηρεί στοιχεία παλιάς γειτονιάς που αντιστέκονται στην αλόγιστη αστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών. Το Κουκάκι συντηρεί την επαφή με το ανθρώπινο μέτρο και αυτό υπήρξε διαχρονικά αν όχι cool, επιδιωκόμενο.

Αν το Κουκάκι ήταν ήρωας σε μυθιστόρημά σας, το χαρακτήρας θα ήταν; Πώς θα σκιαγραφούσατε την προσωπικότητά του;

Μα, είναι ήρωας στο βιβλία. Θεωρώ ότι ο πρωταγωνιστής των αστυνομικών ιστοριών μου, ο Χάρης Κόκκινος, ενσαρκώνει και καθρεφτίζει πολλές πτυχές της γειτονιάς. Άλλωστε όλα τα βιβλία μου γράφονται και έχουν στο κέντρο τους την Αθήνα και την καρδιά της πόλης που για εμένα χτυπάει σε αυτή τη γειτονιά.

Ποια είναι η αγαπημένη σας γωνιά στο Κουκάκι; 

Νομίζω το τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται το σπίτι μου και το εντοπίζει κανείς όταν περνάει δίπλα από τους σταθμευμένους σκαραβαίους που παρατάσσονται έξω από τη Λέσχη των Σκαραβαίων, επί της Τσάμη Καρατάσου και το Μουσείο Συναισθημάτων. Οι πρόποδες του λόφου του Φιλοπάππου, το ορεινό Κουκάκι, όπως το λέω χαριτολογώντας, είναι μάλλον το πιο γοητευτικό σημείο της πόλης =.

Έχετε κάποιον φίλο που έρχεται να μείνει στην περιοχή για πρώτη φορά, σε ποια μέρη τον πηγαίνετε για να διαμορφώσει την αληθινή εικόνα για το Κουκάκι; 

Θα τον συναντήσω στη Συγγρού όπου βρίσκεται το ΕΜΣΤ, θα κόψουμε βόλτα στη Φαλήρου με τα πολυσύχναστα μπαρ και τις γκρίζες πολυκατοικίες του πενήντα, την πιο αστική πλευρά του Κουκακίου, για να αράξουμε στους δύο πεζοδρόμους της Δράκου και της Ολυμπίου με τα εστιατόρια και τα καφέ. Μετά το διάλειμμα θα ανηφορίσουμε από τη Βεϊκου μέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, για να καταλήξουμε με μια μεγάλη βόλτα στα μονοπάτια του Πικιώνη στον Λόφο του Φιλοπάππου με την φοβερή θέα στον Παρθενώνα και όλη την πόλη. Όταν θα κουραστεί θα κατηφορίσουμε από τη Μουσών και την Τσάμη Καρατάσου στην πιο γραφική γειτονιά της πόλης.

Μια αγαπημένη ανάμνηση από αυτή τη γειτονιά της Αθήνας; 

Όταν ξεκινούσα με το ποδήλατο από το σπίτι για να καταλήξω στην εκκλησία του Λουμπαδιάρη, στο παρακείμενο παρκάκι και τη Φυλακή του Σωκράτη όπου παίζαμε κρυφτό. Θυμάμαι πάντα την αίσθηση όταν με άφησε ο παππούς μου και κατάφερα να οδηγήσω χωρίς βοηθητικές ρόδες σε αυτό το σημείο ακριβώς.

Πώς ήταν η περιοχή πριν 20 χρόνια και πώς τη φαντάζεστε σε 20 χρόνια από σήμερα; 

Πριν από τριάντα και είκοσι χρόνια ήταν η εποχή που πολλοί μόνιμοι κάτοικοι μετακινήθηκαν στα προάστια. Η περιοχή γνώρισε μια παροδική εγκατάλειψη σε περαστικούς ενοίκους που κάπως έληξε την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ήταν η τουριστική ανάπτυξη που την έφερε ξανά στο προσκήνιο και εκτόξευσε το ενδιαφέρον νέων επενδυτών και την επιστροφή αρκετών ιδιοκτητών ή των παιδιών τους, όπου διατηρούνται οι ιδιοκτησίες. Σε είκοσι χρόνια, αν συνεχιστεί η τουριστική υπερανάπτυξη θεωρώ ότι θα έχει μετατραπεί σε μια τουριστική DisneyLand και το κόστος απόκτησης ιδιοκτησίας ή ενοικίου θα είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους μόνιμους κατοίκους της πόλης.

Αγαπημένα εστιατόρια; Τι πιάτα να δοκιμάσουμε αν πάμε;

Μάνη Μάνη στη Φαλήρου τον χειμώνα, στην ταράτσα του Αττικού για θέα στα μνημεία το καλοκαιράκι, Park Bench για ωραία πιάτα και άπλα τις ηλιόλουστες μέρες στην πλατεία. Για μεζεδοπωλεία, κουζίνες άλλων χωρών και street food θα βρει πολλά κανείς στη Βεϊκου και στους δύο πεζοδρόμους της Δράκου και της Ολυμπίου. 

Αγαπημένα μπαρ για night out; 

Βγαίνω πλέον στα δύο μαγαζιά που αγαπούν το κρασί. Το Bobo’s και το Materia Prima με το εξαιρετικό σέρβις και τη γνώση που έχουν για το κρασί. Λόγω covid έχουν κοπεί οι έξοδοι τα τελευταία δύο χρόνια για κοκτέιλ στα μπαρ επί της Φαλήρου, όπου σύχναζα παλιότερα.

Σε ποια καφέ μπορεί κάποιος να χαλαρώσει και να απολαύσει τη μέρα με τους φίλους του; 

Υπάρχει πληθώρα από ωραία καφέ στο Κουκάκι στους δύο πεζοδρόμους, αλλά ξεχωρίζω το βιβλιοκαφέ του Little Tree Books and Coffee, το Lotte, τη Gargaretta, τη Βανίλια, τη Σβούρα, το Κουκί. Τα μικρά καφέ της περιοχής.

Θέλω να διαβάσω το βιβλίο μου ή να εργαστώ με ησυχία στο λαπτοπ μου, πού πηγαίνω; 

Ησυχία είναι δύσκολο να βρει κανείς, ίσως τις πιο νεκρές ώρες της ημέρας, τα πρωινά. Για διάβασμα και δουλειά ίσως το Little Tree, ανάμεσα στα βιβλία να είναι μια λύση. Ακόμη και το καφέ του Μουσείου της Ακρόπολης με τη θέα που κόβει την ανάσα, αλλά μόνο τους χειμερινούς μήνες. 

Αν το Κουκάκι είχε soundtrack τι μουσική θα επιλέγατε και ποια 3 τραγούδια θα επιλέγατε να έχει;  

Θα έλεγα ότι έχει κάτι από Χατζιδάκι και από Θεοδωράκη που ζούσε άλλωστε πάντα στη γειτονιά μας. Αν όμως επέλεγα από ένα διεθνές ρεπερτόριο θα έλεγα ότι όταν βρίσκομαι στην πιο αστική μεριά του ακούω Portishead και Pulp, αλλά και κλασική μουσική με έργα για πιάνο του Debussy. Θα επιλέξω τρία άλμπουμ: Το χαμόγελο της Τζοκόντας, του Χατζιδάκι, την Πολιτεία του Θεοδωράκη και το πρόσφατο το Κορίτσι με το ρύζι, της Irini QN.

Εκτός από αστυνομική λογοτεχνία γράφετε και παιδικά βιβλία: τι θα προτείνατε σε κάποιον με παιδιά να κάνει οπωσδήποτε στο Κουκάκι ή κοντά σε αυτό; 

Να πάει στο Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά κι εφήβους, να τρέξει στον Λόφο του Φιλοπάππου και στα πλακόστρωτα του Πικιώνη, να περάσει μια βόλτα από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το Μουσείο της Ακρόπολης, να τους πάρει παιδικά βιβλία από τα βιβλιοπωλεία της περιοχής, ξύλινα παιχνίδια από το παλιό παιχνιδάδικο του Δαμίγου και παγωτό από το Django Gelato.

Το νέο σας παιδικό βιβλίο «Έκρηξη στο Πιτσιτούμπο» μόλις κυκλοφόρησε (Δευτέρα 07/02). Μιλήστε μας λίγο γι αυτό και εξηγήστε μας πώς καταφέρνετε να συνδυάσετε το noir έγκλημα από τη μια και τις παιδικές ιστορίες από την άλλη; 

Φυτεύω σε ένα κουκούλι παιδικής φαντασίας, μυστηρίου και χιούμορ, όλα τα στοιχεία της αγωνίας, του σασπένς και της περιπέτειας ή του γρίφου που μπορεί να υπάρχει και σε ένα βιβλίο ενηλίκων. Το ζητούμενο είναι το μυστήριο να γοητεύσει τα παιδιά με τη μαγεία του, να μην φοβηθούν το ακατανόητο, αλλά να το αντιμετωπίσουν ως πρόκληση, ένα μυστικό που σταδιακά και συστηματικά τους αποκαλύπτεται, όπως και ο κόσμος γύρω τους. Η διασκέδαση, το παιχνίδι και ο πειραματισμός είναι αναπόσπαστα κομμάτια του μικρόκοσμου των Πιτσιμπουίνων. 

Το τρίτο μέρος της τριλογίας πότε να το περιμένουμε; 

Ο Χάρης Κόκκινος φροντίζει να είναι συνεπής στο ραντεβού του κάθε καλοκαίρι, οπότε εκτός απροόπτου θα τον δούμε να επιστρέφει και φέτος.

Ο δημοφιλής ήρωάς σας, ο αστυνόμος Χάρης Κόκκινος, που θα σύχναζε στο Κουκάκι, τι θα έκανε και πού θα τον πετυχαίναμε; 

Αν διαβάσει κανείς τα βιβλία θα τον συναντήσει σε ένα οινομαγειρείο όπου συχνάζω κι εγώ. Είναι το Γαρύφαλλο και Κανέλα στη Φαλήρου. Εκεί κάνει το διάλειμμά του και βρίσκεται με τους συναδέλφους του και την αγαπημένη του φίλη την Τζέλα. Άλλωστε, δίπλα ακριβώς βρίσκονται οι αγαπημένες Κούκλες που ομοίως τρώνε συχνά εκεί.

Ποιες είναι οι καλύτερες προτάσεις, στο Κουκάκι ή κοντά σε αυτό, για όσους λατρεύουν την τέχνη; (Θέατρα, μουσεία, σινεμά κ.ά) 

Για σινεμά έχουμε τον Μικρόκοσμο

Για Μουσεία έχουμε τα εμβληματικά ΕΜΣΤ και το Μουσείο της Ακρόπολης. 

Από κοντινά θέατρα, το Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Υπάρχουν πάρκα στο Κουκάκι ή ωραίες διαδρομές για πεζοπορία, τζογκινγκ ή χαλάρωση; 

Όλος ο υπέροχος λόφος του Φιλοπάππου. Με πολλές κρυμμένες διαδρομές στην πίσω πλευρά του που κοιτάζει προς τα Πετράλωνα.

Έχω αυτοκίνητο, είναι εύκολο το πάρκινγκ; 

Όχι, ιδιαίτερα. Ίσως προς τον Λόφο του Φιλοπάππου να βρείτε πιο εύκολα. Στον περιφερειακό της Μουσών.

Οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές ειναι εύκολες με τα ΜΜΜ; 

Μετρό (Σταθμοί Συγγρού Φιξ και Ακρόπολη), Τρόλεϊ και Λεωφορεία από τη Συγγρού.

Τι πρέπει να έχει αγοράσει κανείς πριν φύγει από την περιοχή; 

Δύσκολη ερώτηση. Μάλλον κάτι από τα εργαστήρια κεραμικής που ανοίγουν τα τελευταία χρόνια ή άλλα χειροποίητα κοσμήματα, ρούχα, τσάντες και λοιπά. Νέοι άνθρωποι με πολύ κέφι στήνουν τα μικρά τους εργαστήρια τα τελευταία χρόνια και αξίζει τον κόπο να τους στηρίξουμε.

Υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες που θα συστήνατε σε κάποιον; 

Το οινομαγειρείο Γαρύφαλλο και Κανέλλα, το Δυο δεκάρες η οκά, τη Φάμπρικα του Ευφρόσυνου.

Υπάρχουν βιβλιοπωλεία στην περιοχή σας; Ποιο είναι το αγαπημένο σας και ποια βιβλία θα μας προτείνατε; 

Υπάρχουν δύο πλέον από τότε που έκλεισε ο εμβληματικός Πυρσός. Το Little Tree books and Coffee και το Librofilo & Co που μόλις άνοιξε. Υπάρχουν και κάποια βιβλιοχαρτοπωλεία που καλύπτουν τις ανάγκες της γειτονιάς.

Το AIRBNB πόσο έχει αλλάξει την καθημερινότητα στο Κουκάκι; Έχει δυσκολέψει τους μόνιμους κατοίκους ή έχει βελτιώσει την καθημερινότητα; 

Ο Covid ανέκοψε λίγο την ορμή αυτού του κύματος. Πριν είχα την αίσθηση ότι η γειτονιά χάνει με ταχείς ρυθμούς την ταυτότητα και την ενδιαφέρουσα κοινωνική διαστρωμάτωση που είχε μέχρι τότε. Γιατί στο Κουκάκι το ενδιαφέρον ήταν ότι συνυπήρχαν πάντοτε όλα τα κοινωνικά στρώματα, από φοιτητές του Παντείου, μέχρι τους υπέργηρους συνταξιούχους, τους παλιούς μόνιμους κατοίκους και τους περαστικούς μετανάστες που συναντιόντουσαν στον δημόσιο χώρο. Η τουριστικοποίηση το μετατρέπει πλέον σε ένα μεγάλο διασκεδαστήριο όπου τα καφέ και τα εστιατόρια εξοβελίζουν τα μαγαζιά της γειτονιάς και τα διαμερίσματα μετατρέπονται σε ξενοδοχεία. 

Το βράδυ μένετε σπίτι, το καλύτερο delivery για…

…σουβλάκι: οι Γυναίκες στη Δράκου (για το παλιό σουβλάκι) και το Dirty Mani

…πίτσα: Romas, Basilico Gastro Bar, Meno Male και Diva

…μαγειρευτά: Το θεραπευτήριο

…σαλάτες: Salad Project

…κινέζικο/sushi: Ταϊλανδέζικο Tuk Tuk

Αν παραγγείλω από τη γειτονιά, γιατί πλέον με τις εφαρμογές όλο το κέντρο μπορεί να παραγγείλει από οπουδήποτε.

Street food στο Κουκάκι: Από πού παίρνω στο χέρι καφέ ή σνακ όταν έχω βγει βόλτα για περπάτημα; 

Σάντουιτς από το Guarantee και χυμό.

Info: Τα βιβλία της Ευτυχίας Γιαννάκη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2023