Ανατυπώσεις και μια αποκλειστική συνέντευξη στο Ταλκ για τους Πιτσιμπουίνους!

Ανατυπώθηκαν το Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο και η Έκρηξη στο Πιτσιτούμπο! Ο Μικρός Μπλε και η παρέα του το γιορτάζουν με μια αποκλειστική συνέντευξη στο έντυπο καλοκαιρινό τεύχος του Ταλκ και την αγαπητή Πελιώ Παπαδιά. Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων, πολλές ανατυπώσεις, αμέτρητες φωτογραφίες, κατασκευές, δράσεις και ώρες απόλαυσης, είναι χιλιάδες οι μικροί και μικρές ντετέκτιβ που ζουν την περιπέτεια στο Πίτσι Πίτσου, το πιο μυστήριο, αλλά και το πιο ασφαλές νησί στον κόσμο.

Αναζητήστε το Ταλκ για να μάθετε όσα σκαρώνουν αυτοί οι υπέροχοι τύποι στον απόλυτο καλοκαιρινό προορισμό: το νησί της ανάγνωσης!

Πηγή: https://issuu.com/talcmag.gr/docs/talk_105_issuu

­­1.   Γεια σου, Μικρέ Μπλε, εδώ Ελεάννα, πιστή στο καθιερωμένο μας ραντεβού για «ανάκριση», έπειτα από την κυκλοφορία του νέου σου παιδικού βιβλίου Έκρηξη στο Πιτσιτούμπο. Για όσους, όμως, μικρούς αναγνώστες δεν σε ξέρουν ακόμα, θες να μας πεις δυο λόγια για σένα, τους φίλους, τους συγγενείς και το νησί σας;

Δεν μπορώ να πω πολλά, Ελεάννα, γιατί μου αρέσει να κρατάω το σασπένς για όσους θα αναζητήσουν τα βιβλία με τα μυστήρια των Πιτσιμπουίνων. Αν το πάρουν πάντως απόφαση να ταξιδέψουν ως τη μέση του ωκεανού θα με συναντήσουν στο πιο μυστήριο αλλά και το πιο ασφαλές νησί στον κόσμο, το Πίτσι Πίτσου, μαζί με τη ζωηρή παρέα μου και θα βουτήξουν μαζί μας στο μυστήριο με χιούμορ, φαντασία, χρώμα και μπόλικες ανατροπές. Αντελί, Μακαρόνης, Κιτρινομάτης, Μυστήρια Τζεντού, Μαμαμπλέ, Παππούα, Πίτσι ΝταΠίντσι είναι τα εκλεκτά μέλη της παρέας μας που μέσα από το μυστήριο μαθαίνει να βλέπει τον κόσμο με άλλα μάτια. Αν το γκουγκλάρετε λίγο θα δείτε ότι πρόκειται για πραγματικούς πιγκουίνους, αλλά αν διαβάσετε τα βιβλία θα διαπιστώσετε ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται σε μια απλή μηχανή αναζήτησης.

2.   Το Πίτσι Πίτσου θεωρείται το πιο ασφαλές νησί στον κόσμο. Μα ξαφνικά το ηφαίστειό του αρχίζει να βρυχάται. Κάπως αντιφατικό δεν ακούγεται αυτό, Μικρέ Μπλε;

Τα φαινόμενα συχνά απατούν, οπότε το ηφαίστειο βρυχάται, αλλά ας μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα για το τι έχει συμβεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εξακολουθούμε να είμαστε ασφαλείς μετά από αυτήν την περιπέτεια, αν και γεμάτοι χρώματα. Μέσα από τις αντιφάσεις του το μυστήριο αποκαλύπτει συχνά τη λύση του.

3.   Συγγνώμη, μικρέ Μπλε, μικρή παρένθεση, πετάχτηκε η μαμά μου και ρώτησε αν τώρα που ολοκληρώθηκε το Κόκκινο και το Κίτρινο θα έρθει το Μπλε. Κατάλαβες εσύ τι λέει ή απλώς μιλάει κι εκείνη για τα βασικά χρώματα, όπως η δασκάλα σας; Βέβαια, μουρμουρίζει και κάτι για τριλογίες και κάποιον Χάρη… Αν δεν θες, μην της δώσεις πιτσημασία. 

Αν ψάξεις τις τελευταίες σελίδες των βιβλίων, στο σπιτάκι του κήπου όπου μαζεύω τα ενθύμια απ’ όλες τις υποθέσεις μου και μια μέρα θα φτιάξω τη Μεγάλη Σχολή των ντετέκτιβ του Πίτσι Πίτσου, θα βρεις όλα τα βιβλία για τα οποία μιλάει η μαμά σου και πιθανόν τις απαντήσεις. Η λύση στο μυστήριο συχνά περνάει απαρατήρητη κάτω από τη μύτη μας. Ή βρίσκεται σε μια βιβλιοθήκη.

4.   Ας επιστρέψουμε στα Πιτσιμπουίνια μας. Κάποιο άρχισε να πετάει στα άλλα κίτρινη μπογιά. Εσύ, ως σωστός ντετέκτιβ, πώς κατάφερες να αποτρέψεις τον καβγά; Ποια η σημασία των αποδείξεων, αλλά και της συλλογής στοιχείων για τη λύση των μυστηρίων με τα οποία έρχεσαι αντιμέτωπος; 

Το μυστήριο με έχει μάθει να πειθαρχώ στη λογική και να τιθασεύω το συναίσθημα. Μια έκρηξη θυμού μπορεί να οδηγήσει σε έναν καβγά, αν δεν βρεθεί κάποιος ψύχραιμος να μπει στη μέση. Έτσι, όπως δεν βγάζω εύκολα συμπεράσματα αν δεν συγκεντρώσω αποδείξεις, δεν κάνω τα στραβά μάτια όταν δυο φίλοι τσακώνονται. Ο καβγάς δεν έλυσε ποτέ κανένα μυστήριο, αντίθετα μια δυνατή και μονιασμένη ομάδα έλυσε πολλά και αυτό το έχουν καταλάβει όλα τα Πιτσιμπουίνια.

5.   Πώς εντοπίζεις και πώς ανακρίνεις τους υπόπτους σου; Πόσο ρόλο παίζει το ένστικτο στις επιτυχίες ενός ντετέκτιβ;

Αυτοί με εντοπίζουν, αφού ο ένοχος επιστρέφει συνήθως στον τόπο του εγκλήματος. Εγώ κρατώ τα μάτια μου και τα αυτιά μου ανοιχτά – και τη μύτη μου. Μιλάω λίγο, ακούω και κοιτάζω προσεκτικά. Μαζεύω αποδείξεις στις σημειώσεις μου, γράφω προσεκτικά τι λένε οι μάρτυρες, στριμώχνω με τις κατάλληλες ερωτήσεις τους υπόπτους. Το ένστικτο έρχεται αν παρατηρείς με προσοχή γύρω σου ώστε να αποκαλύψεις αυτό που κρύβεται κάτω από τα προφανή.

6.   Τα φαινόμενα συχνά απατούν, λες. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς, οι μικροί αναγνώστες, ώστε να μην πέφτουμε σε παγίδες; Και στη ζωή και στα μυθιστορήματα… 

Η απάντηση είναι μία: βουτήξτε με πάθος στο μυστήριο των βιβλίων και των ιστοριών μας. Εκεί θα βρείτε όλες τις απαντήσεις. Εγώ εκεί τις βρίσκω, στις σελίδες. Δεν ανακαλύπτω και την Αμερική με αυτό που σας λέω, αλλά η λύση τις περισσότερες φορές είναι πιο απλή απ’ όσο υποθέτουμε. 

7.   Η Έκρηξη στο Πιτσιτούμπο είναι ένας ύμνος στα χρώματα και στην τέχνη. Ένας καλός ντετέκτιβ πρέπει να ξέρει και τα περί ζωγραφικής; Η Σοφία Τουλιάτου, που έχει δώσει μορφή στον κόσμο σας, τι λέει περί αυτού;

Ένας καλός ντετέκτιβ φροντίζει να ενημερώνεται για όλα. Να βουτάει τα πτερύγια του στο χρώμα αν χρειάζεται για μια υπόθεσή του. Αλλά και σε ποιον δεν αρέσει να παίζει με τα χρώματα, εδώ που τα λέμε. Γιατί η τέχνη και το χρώμα είναι ένα μεγάλο παιχνίδι, πέρα απ’ όλα τα άλλα. Η Σοφία Τουλιάτου το γνωρίζει και μας ζωγραφίζει χωρίς να λέει πολλά πολλά. Εγώ νομίζω πως απλώς παίζει. Πάντως μας έχει κάνει τέλεια πορτρέτα. Τι λες κι εσύ;

8.   Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα; Εγώ δεν μπορώ να αποφασίσω. Όταν ήμουν πιο μικρή έλεγα το ουρανιοτοξί, που περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα χρώματα. Και χαίρομαι γιατί το βλέπω όλο και περισσότερο μπροστά μου· και στην τελευταία σου περιπέτεια!

Καλό είναι το ουρανιοτοξί τώρα που το λες. Συμπεριλαμβάνει πολλά χρώματα. Καθένας βέβαια έχει τα δικά του αγαπημένα και όπως λένε περί ορέξεως… Σημασία έχει να αφήνεται κανείς στην απόλαυση των χρωμάτων και των διαφορετικών επιλογών που ανοίγονται μπροστά του. Εμείς οι Πιτσιμπουίνοι έχουμε τόσο διαφορετικά χρώματα μεταξύ μας που έχουμε συνηθίσει να τα αγαπάμε όλα.

9.   Είμαι από τα ελάχιστα παιδιά που έχουν πιει πιτσικολάδα. Είναι φοβερά δροσιστική για το καλοκαίρι. Δεν τη δίνεις τη πιτσυνταγή, ε; Μια πιτσυνταγή, έστω που να της μοιάζει; Επίσης, εντόπισα και μια πολύ νόστιμη πιτσούπα. Πορτοκαλί. Μήπως αυτή;

Ό,τι κι αν πω δεν είναι τίποτα μπροστά στη γεύση της πιτσικολάδας, του αγαπημένου ποτού των Πιτσιμπουίνων. Το μυστήριο της γεύσης για τον καθένα όμως λύνεται με μοναδικό τρόπο. Εύκολες συνταγές δεν υπάρχουν. Μόνο δοκιμές, μέχρι να πετύχει κανείς αυτό που του ταιριάζει.

10. Φέτος το καλοκαίρι, θα έρθει πάλι η Ευτυχία Γιαννάκη να περάσει τις διακοπές της στο νότιο άκρο του νησιού, σε μια καλύβα στην παραλία, γράφοντας ιστορίες μυστηρίου; Ορίστε, πάλι πετάγεται η μαμά μου και λέει αν γίνεται να έρθει κι εκείνη λίγες ημέρες… Χρόνια της λέω ότι δεν έχει τη δική μου ικανότητα εντοπισμού του νησιού. Και ότι η Ευτυχία χρειάζεται ησυχία για να δημιουργήσει. Μα επιμένει. Καμιά ιδέα για να ησυχάσει; Να τους στείλω με τον μπαμπά για καμιά κρουαζιέρα; Κάτι έγραφε η μυστήρια Τζεντού σε ένα ποίημά της…

Η αλήθεια είναι ότι η συγγραφέας μας ξέρει να κρύβεται καλά ακόμη και από εμάς. Δεν είναι τυχαίο ότι γράφει αστυνομικά. Ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα εμφανιστεί στο νησί για να τις δώσουμε πληροφορίες για μια νέα ιστορία της. Νομίζω ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για να την εντοπίσετε είναι στα βιβλιοπωλεία, μέσα στις σελίδες των μυστηρίων που φτιάχνει για παιδιά και ενήλικες.

11. Ώρα για καλό καλοκαίρι. Αλήθεια, οι Πιτσιμπουίνοι πάτε διακοπές εκτός Πίτσι Πίτσου; Πού θα ήθελες να πας; Και πού θα πας; 

Το νησί μας είναι τόσο ωραίο που έρχονται όλοι εδώ για διακοπές όταν έχουν διάλειμμα ή όταν κλείνουν τα σχολεία και εμείς θα φύγουμε; Βέβαια δεν αποκλείω στο μέλλον να ξανοιχτούμε στον ωκεανό. Το ταξίδι θα μας αποκαλύψει τότε τον προορισμό. Ραντεβού λοιπόν και φέτος το καλοκαίρι στις σελίδες!

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2023