Ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού | Η Μαρία Σούμπερτ για τους Πιτσιμπουίνους στο Θεαθήναι

Θεαθήναι: «Η Μαρία Σούμπερτ παρουσιάζει με διάθεση “εξερευνητική” το δεύτερο βιβλίο από τη δημοφιλή σειρά “Πιτσιμπουίνοι: Τα πρώτα μου μυστήρια”, με τίτλο “Εξαφάνιση στο Πίτσι Πίτσου”, ανακαλύπτοντας και πάλι το μαγικό, μυστηριώδη και άκρως περιπετειώδη λογοτεχνικό κόσμο της μετρ του είδους Ευτυχίας Γιαννάκη.»

Ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού

της Μαρίας Σούμπερτ

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο νησί Πίτσου Πίτσου όπου ζουν οι Πιστιμπουίνοι. Το ξυπνητήρι του Μικρού Μπλε χτυπάει σαββατιάτικα, ο Παππούα είναι εξαφανισμένος, όπως ο Μακαρόνης και η Μυστήρια Τζεντού που τσακώθηκαν στο σχολείο και αντάλλαξαν βαριές κουβέντες. Μυστήρια πράγματα, από αυτά που ο Μικρός Μπλε και η φίλη του η Αντελί έχουν αποφασίσει να εξιχνιάσουν. Και αυτό θα κάνουν. Θα ακολουθήσουν τα ίχνη και θα ανακαλύψουν πως ο Παππούα έχει δημιουργήσει ένα λούνα παρκ από πάγο στο βάθος μιας μεγάλης σπηλιάς, όπου εκεί παίζουν φιλιωμένοι ο Μακαρόνης και η Μυστήρια Τζεντού, όπως και όλα τα άλλα Πιτσιμπουίνια του Πίτσι Πίτσου.Ο Γιόχαν Χουιζίνγκα έγραψε στο βιβλίο του Homo Ludens το 1938 πως το Παιχνίδι προϋπάρχει του ανθρώπινου πολιτισμού, αφού σε αυτό επιδίδονται και τα ζώα –που εκ των πραγμάτων αδιαφορούν για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Σύμφωνα με τον Ολλανδό ιστορικό ο πολιτισμός γεννιέται και εξελίσσεται σαν παιχνίδι, ενώ ορίζει το παιχνίδι ως «[…] μια εθελοντική δραστηριότητα ή απασχόληση η οποία πραγματοποιείται μέσα σε κάποια καθορισμένα τοπικά και χρονικά όρια, σύμφωνα με κανόνες ελεύθερα αποδεκτούς αλλά απολύτως δεσμευτικούς, αποτελώντας αυτοσκοπό και συνοδευόμενη από ένα αίσθημα έντασης, χαράς και από τη συνείδηση ότι είναι κάτι «διαφορετικό» από την «συνήθη ζωή» (Χουιζίνγκα Γ. 1989:49).

Το παιχνίδι επομένως είναι ο τόπος και το τρόπος μέσα από τον οποίο η εμπειρία θα γίνει βίωμα, όπου η ένταση θα εκτονωθεί και οι σχέσεις θα αναθερμανθούν. Είναι ο μεταβατικός τόπος και χρόνος όπου το τραύμα θα επουλωθεί και το παρελθόν θα γίνει διαχειρίσιμο. Και φυσικά όλα αυτά φαίνεται να τα ξέρει ο Παππούα, αφού για τα Πιτσιμπουίνια θα φτιάξει το λούνα παρκ, το οποίο δεν θα τους το αποκαλύψει έτσι απλά, αλλά και πάλι μέσα από παιχνίδι –ένα παιχνίδι σαν το χαμένο θησαυρό. Εκτός από τον Παππούα όμως φαίνεται να τα ξέρει και η Ευτυχία Γιαννάκη όλα αυτά –και πώς αλλιώς άλλωστε; Αφού εκείνη παίζει πρώτη με τα Πιτσιμπουίνια!​

>>> http://bit.ly/pitsi_theathinai2

pitsi_theathinai

 

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2023