Τα παιδιά σήμερα έχουν την τύχη να βουτήξουν στο σασπένς από πολύ-πολύ μικρά, προτού ακόμα μάθουν να διαβάζουν, μέσα από κείμενα και εικόνες χαρισματικών δημιουργών – και εγχώριων. Η Ευτυχία Γιαννάκη αφού κατάφερε με την αστυνομική Τριλογία της Αθήνας («Στο πίσω κάθισμα», «Αλκυονίδες μέρες», «Πόλη στο φως», όλα εκδ. Ίκαρος) να καθιερωθεί στη συνείδηση του ενήλικου αναγνωστικού κοινού, τώρα κάνει την έκπληξη. Στο πρώτο της παιδικό βιβλίο, το «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» (εκδ. Ίκαρος), μας συστήνει τους Πιτσιμπουίνους: μια φυλή πιγκουίνων με έναυσμα τους πραγματικούς μπλε πιγκουίνους που ζουν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, μόνο που οι ήρωές της λύνουν και μυστήρια. Εν προκειμένω, αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν την υπόθεση μιας λίμνης που στερεύει ξαφνικά και εντελώς ανεξήγητα.

Η Ευτυχία Γιαννάκη στο πρώτο της παιδικό βιβλίο, το «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» (εκδ. Ίκαρος), μας συστήνει τους Πιτσιμπουίνους: μια φυλή πιγκουίνων με έναυσμα τους πραγματικούς μπλε πιγκουίνους που ζουν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο πρωταγωνιστής της Ευτυχίας Γιαννάκη στους Πιτσιμπουίνους, ο Μικρός Μπλε, κλείνει το μάτι στον ντετέκτιβ Χάρη Κόκκινο της Τριλογίας της Αθήνας και αναγνώστες από τριών ετών έρχονται σε μια πρώτη επαφή με τη φαντασία, τη γλωσσοπλαστική ικανότητα και το λεπτό χιούμορ της συγγραφέα: «Η οικογένεια της Αντελί έχει την καντίνα με την καλύτερη πιτσικολάδα του κόσμου», αφηγείται. «Η πιτσικολάδα είναι ο αγαπημένος χυμός των πιτσιμπουίνων. Φτιάχνεται από ζουμερές γαρίδες και ψάρια».

Την ιστορία πλαισιώνει η απολαυστική εικονογράφηση της Σοφίας Τουλιάτου, που πλημμυρίζει το νουάρ με χρώμα και μετατρέπει τη χώρα των Πιτσιμπουίνων σε έναν παιχνιδιάρικο και καλοκαιρινό παράδεισο με άρωμα αντιηλιακού. Ας ελπίσουμε η καριέρα του Μικρού Μπλε, στα χνάρια του ντετέκτιβ Χάρη Κόκκινου, να συνεχιστεί και με άλλες αναγνωστικές περιπέτειες.

Πηγή: https://www.womantoc.gr/kids/article/to-proto-astynomiko-vivlio-pou-ta-paidia-tha-diavasoun-sti-zoi-tous-to-zilevoume-ki-emeis

pitsi_womantoc