Πάμε για Πιτς Πάρτι; Μια κριτική για το Θεαθήναι από τη Μαρία Σούμπερτ

Γράφει η Μαρία Σούμπερτ

Τρίτο βιβλίων των Πιτσιμπουίνων και η ντοπιολαλιά τους τείνει να γίνει η νέα μας διάλεκτος. Οι πιτζάμες έχουν γίνει ‘πιτσάμες’, τα μπιτς πάρτι ‘πιτς πάρτι’, τα ‘αυγά’ έγιναν ‘πιτσαυγά’ και η πορτοκαλάδα είναι κλασικά ‘πιτσικολάδα’.

Η Ευτυχία Γιαννάκη μας εισάγει για μια ακόμα φορά στο σύμπαν των πολύχρωμων αυτών πιγκουίνων –πιτσιμπουίνων, που αυτή τη φορά θα υποδεχτούν τις μαμάδες που έλειπαν για ψάρεμα, αλλά και θα καλωσορίσουν τα νέα πιτσιμπουίνια που θα σκάσουν από τα αυγά. Μεγάλη γιορτή ετοιμάζεται λοιπόν, γαλόνια πιτσικολάδας περιμένουν τους διψασμένους πιτσιμπουίνους, μέχρι που μια καρύδα σπάει τη σιωπή. Μια καρύδα που γράφει πάνω της ‘ΜΜΜΜ’. Άλλο πάλι και τούτο. Επειδή όμως ήρωας της ιστορίας δεν είναι η πιτσικολάδα, αλλά ο Μικρός Μπλε, το μυστήριο γρήγορα θα λυθεί και το γλέντι θα γίνει τρικούβερτο. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτή την περιπέτεια και το μυστήριο στο νησί Πίτσι Πίτσου;

Ας βγάλουμε τους μεγεθυντικούς φακούς μας και ας τα πάρουμε από την αρχή. 

Εδώ και δύο μήνες οι μαμάδες λείπουν για ψάρεμα. Όσοι βλέπετε Νάσιοναλ Τζεογκράφικ ή έχετε δει το Χάπι Φητ θα έχετε μια εικόνα αυτής της πραγματικότητας στον κόσμο των πιγκουίνων. Τι σημαίνει όμως αυτή η απουσία; Σημαίνει πως οι μπαμπάδες πρέπει να τα κάνουν όλα. Να φροντίσουν τα σπίτια και τα παιδιά, να προστατέψουν και να κρατήσουν ζεστά τα αυγά. Σημαίνει πολύ κούραση και πολύ ροχαλητό. 

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς των Πιτσιμπουίνων, η Ευτυχία Γιαννάκη γράφει ένα παραμύθι μυστηρίου που ταυτόχρονα αναδεικνύει και τις οικογενειακές σχέσεις, ίσως εκπλήσσει και το ελληνόπουλο αναγνώστη που έχει μάθει πως παραδοσιακά η μαμά κάθεται στο σπίτι, ενώ ο μπαμπάς βγαίνει για δουλειά. Ή που έχει μάθει πως αν πρέπει κάποιος να κάτσει στο σπίτι, αυτή θα είναι η μαμά. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει και οι νέες συνθήκες μας χτυπούν κι εμάς στο κεφάλι σαν μια καρύδα που γράφει επάνω της ‘ΜΜΜΜ’. 

Ή μήπως ‘ΣΣΣΣ’;

Ευτυχία Γιαννάκη
Το μεγάλο Πιτς Πάρτι
Σειρά: Πιτσιμπουίνοι: Τα πρώτα μου μυστήρια
Εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου
Εκδόσεις Ίκαρος
ISBN: 978-960-572-357-6
Τιμή: 13,90 €
Ηλικία: 3+

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2023