“Ο Σκαραβαίος” ήρθε για να μείνει

Γράφει η Κατερίνα Γιαμά

Το περίμενα με έντονο ενδιαφέρον λες και το ένστικτό μου με προειδοποιούσε ότι θα δω ένα σήριαλ που θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον μου και κυρίως θα το αναζωπυρώνει κάθε Κυριακή με διαφορετικό επεισόδιο. Βρισκόμαστε ήδη στο δρόμο προς το τρίτο επεισόδιο και “Ο Σκαραβαίος” σε σενάριο της Ευτυχίας Γιαννάκη και σκηνοθεσία του Σταύρου Στάγκου έχει ήδη αρχίσει να κερδίζει μια ζηλευτή θέση ανάμεσα στις αυστηρές επιλογές μου, ελληνικές και ξένες, αφού τυγχάνει να είμαι φαν των αστυνομικών σειρών.

Τι είναι ο Σκαραβαίος αν δεν είναι έντομο;

Αν δεν είναι το γνωστό “κατσαριδάκι” ή “σκαθάρι” που όλοι ξέρουμε ή κάποιοι από μας ευτύχησαν να οδηγήσουν;

΄Η μήπως η νέα σειρά στον Alpha  “O Σκαραβαίος” είναι ο λόγος που επιφυλάσσει εκπλήξεις και στομαχικούς κλυδωνισμούς στο τηλεοπτικό του κοινό, ανάμεσά του και σε μένα;

Στο ερώτημα “τρία” βρίσκεται η ακριβής απάντηση.

΄Ισως ο τίτλος να είναι ένα προφανές στοιχείο αφού ο κεντρικός ήρωας Μάρκος Αλεξίου(Γιάννης Τσορτέκης) που φέρει το παρατσούκλι “Σκαραβαίος” διαθέτει ένα παλιό μοντέλο Σκαραβαίου. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για αστυνομική σειρά όπου το προφανές είναι και η βιτρίνα, όμως η βιτρίνα κρύβει συνήθως την ωμή πραγματικότητα, την ψυχρή της επιφάνεια που είναι η ίδια η ανθρώπινη ψυχή με τα σκοτάδια της να παραφυλάνε ανάμεσα στα φωτεινά περάσματά της.

Τα δύο πρώτα επεισόδια έδωσαν ήδη ένα δυνατό δείγμα γραφής και ερμηνειών. Το παζλ γύρω από τον Γιάννη Τσορτέκη συμπληρώνεται αργά για να εστιάσει στην ουσία. Οι ερμηνείες διαθέτουν “πτυχώσεις” από δοκιμασμένους ηθοποιούς. Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος στον ρόλο του Μάκη Πριόβολου, η Μαρία Παπαφωτίουως Μάρθα Λαζαρίδη, η Νικολέττα Καρρά ως Μαργαρίτα Κωνσταντίνου, η Βάσω Καβαλιεράτου ως Ελευθερία, η Αλεξάνδρα Ταβουλάρη ως Κατερίνα Ρούσσου, ο Κωνσταντίνος Λιάρος ως Κώστας Καρανίκας, ο Μανώλης Μαυροματάκης στο ρόλο του Αρχηγού, η Ράνια Οικονομίδου ως΄Ελενα Αλεξίου, ο Θοδωρής Κατσαφάδος ως Δημήτρης Κωνσταντίνου, η Σοφίνα Λαζαράκη ως Χλόη Αλεξίου και ο Γιάννης Μηλιώτης ως Ηρακλής αλληλοπλέκονται σαν δίχτυ γύρω από τις ιστορίες συνθέτοντας ή αποσυνθέτοντας  – ανάλογα – τα κίνητρα και τις γενικότερες συνθήκες μιας σειράς φόνων. Και ενώ δεν είναι αυτοτελή επεισόδια αλλά έχουν έναν βασικό κορμό δράσης με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προβληματική σχέση του Σκαραβαίου με τη μητέρα του, εν τούτοις σε κάθε επεισόδιο αλλάζουν τα δεδομένα δημιουργώντας νέα σκηνικά γύρω από χαρακτήρες που δεν παρουσιάζουν καμιά ιδιαιτερότητα πριν να θεωρηθούν ύποπτοι και να μπουν στο στόχαστρο.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο Athens Voice και στην Μαρία – Ιωάννα Σιγαλού η Ευτυχία Γιαννάκη που μαζί με τους Ελεάνα Βραχάλη και Αντώνη Λιακόπουλο αποτελούν τη σεναριακή ομάδα της σειράς, “δε θέλαμε να εστιάσουμε στην ηδονοβλεψία του γυναικείου σώματος που κακοποιείται” ενώ συμπληρώνει ότι “με την εξέλιξη των επεισοδίων εμβαθύνουμε στους χαρακτήρες και στις ιστορίες τους”.

Στοιχείο που χαρακτηρίζει τη σειρά είναι ένα συμπαθέστατο λυκόσκυλο, ο Τραχανάς, που ακολουθεί πιστά τον κεντρικό ήρωα δίνοντας ίσως έτσι και ένα στοιχείο του χαρακτήρα του και όχι ένα συνηθισμένο, ρεαλιστικό στοιχείο μιας έρευνας, όπως είναι οι αστυνομικοί σκύλοι.

Αναμένοντας το τρίτο επεισόδιο, αθροίζω σασπένς, έξυπνους διαλόγους, πολλά υποσχόμενο καστ, ρεαλιστικά ανθρώπινα μοτίβα και ανεπιτήδευτη δράση για να στηθώ απερίσπαστη απέναντι στην τηλεοπτική οθόνη, να απολαύσω και ίσως να συγκινηθώ. Άλλωστε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το τυχερό χαρτί της μυθοπλασίας είναι το δυνατό συναίσθημα που πηγάζει ακόμη και μέσα από τη βία και τα άγρια, σχεδόν πρωτόγονα ένστικτα.

Πηγή: https://www.evia-press.gr/o-skaravaios-irthe-gia-na-meinei/

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2023