Πελιώ Παπαδιά – κριτική για τη Φωλιά του ιππόκαμπου

Ποδαρικό με μια φοβερή κριτική!

Γράφει η Πελιώ Παπαδιά: «Η Ευτυχία Γιαννάκη είναι η κορυφαία Ελληνίδα συγγραφέας νουάρ μυθιστορημάτων, με εξαιρετική πλοκή, ολοκληρωμένους, σκοτεινούς και πολύπλευρους χαρακτήρες, λογοτεχνικότητα, χιούμορ, ρεαλισμό. Το καινούργιο της βιβλίο, «Στη φωλιά του Ιππόκαμπου», το δεύτερο μέρος της «Τριλογίας του βυθού», είναι ίσως το καλύτερο από τα πέντε με πρωταγωνιστή τον Χάρη Κόκκινο που έχει γράψει.

Η τρομακτική επικαιρότητά του (αν και προφανώς η συγγραφή του έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον εδώ και δυο μήνες) δείχνει την τρομακτική κοινωνική οξυδέρκεια της δημιουργού, η οποία επιστρέφει τον αντιήρωά της από την Πάρο στη λαβωμένη από το πρώτο κύμα του κορονοϊού Αθήνα. Για άλλη μια φορά, η πόλη αποτυπώνεται ακριβώς όπως πραγματικά είναι ή τουλάχιστον όπως την αισθάνομαι εγώ, με τη δημιουργό να κερδίζει το στοίχημα της αποτύπωσης της νέας ρευστής καθημερινότητας, αποτόκου της πανδημίας.

Μέρος της δράσης λαμβάνει χώρα στην Ύδρα, ένα νησί με διπλό πρόσωπο, που απομυθοποιείται, ενώ ταυτόχρονα γοητεύει. Η δολοφονία μιας δημοσιογράφου στο σπίτι του πρώην άντρα της φέρνει το Χάρη και τη συνεργάτιδά του Λίνα Λιάρου (αναβαθμισμένη ευχάριστα) μπροστά σε μια διαδαλώδη υπόθεση που εμπεριέχει εμπορία έργων τέχνης και ενδοοικογενειακή βία και συνδέεται με μια ξεχασμένη γυναικοκτονία, σχεδόν σαράντα χρόνια πριν.

Το βιβλίο παίρνει το όνομά του από το τατουάζ του θύματος, που λάτρευε τους ιππόκαμπους, πλάσματα που συμπύκνωναν τη φιλοσοφία της. Η Γιαννάκη χρησιμοποιεί το αφηγηματικό τέχνασμα με το οποίο έκλεισε τη «Νόσο του Μικρού Θεού» ως μέρος της δομής του κειμένου της, κάνοντας τον αναγνώστη να αμφισβητεί τα όρια μυθοπλασίας και πραγματικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και αυτό το βιβλίο ξεπερνά κατά πολύ τις συμβάσεις της αστυνομικής λογοτεχνίας -τις οποίες η συγγραφέας παίζει στα δάχτυλα- και μπορεί να διαβαστεί ακόμα και από «εχθρούς» της ως υπαρξιακό ψυχογράφημα της παράξενης εποχής μας. Ίσως σύντομα η πρώτη φράση μου θα στέκει και χωρίς τη γενική της ιδιότητας…

Πρώτο hashtag #Πικάσο»

Πηγή: https://web.facebook.com/photo?fbid=351600359663932&set=a.278299580327344

Εγγραφείτε στο Newsletter

Η Τριλογία της Αθήνας

#1 Στο Πίσω Κάθισμα – “Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;” 

#2 Αλκυονίδες Μέρες – “Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος.”

#3 Πόλη στο φως – “Μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;”

© Ευτυχία Γιαννάκη – Eftychia Giannaki 2023